Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Historický úspech NASA: Začala nová éra v prieskume vesmíru
Zdielať na
Chill

Historický úspech NASA: Začala nová éra v prieskume vesmíru

Zdroj: NASA/JPL-CALTECH

Veľa ľudí sa obávalo o výsledok misie, no všetci si konečne môžu vydýchnuť.

Práca NASA vždy zamestnávala množstvo ľudí, no v posledných rokoch sa tomu, čo robí vesmírna agentúra, venuje viac pozornosti ako kedykoľvek predtým. Okrem iného to je aj preto, že vďaka neustálemu technickému rozvoju sa o vesmíre odhaľuje čoraz viac zaujímavých a dôležitých informácií – navyše vedci s túžbou po poznaní sa púšťajú do čoraz vzrušujúcejších a ambicióznejších projektov.

Naposledy najviac zaujal ľudí Artemis-I, keďže ide o historicky významnú misiu, ktorá nezačínala vôbec ľahko, keďže spustenie muselo byť niekoľkokrát prerušené pre technické chyby. Nakoniec 16. novembra vzlietol a do vesmíru vystúpil Orion, ktorý mal za cieľ obísť Mesiac a bezpečne sa dostať na Zem.

Teraz NASA oznámila obrovskú správu, pretože sa ukázalo, že misia Artemis-I bola úspešná, Orion pristál v Tichom oceáne neďaleko Kalifornie, po prejdení 2,3 milióna kilometrov za celkovo 25,5 dní – a otestoval množstvo systémov pre neskoršiu plánovanú misiu s ľudskou posádkou.

NASA tiež prezradila, že to bola skutočne veľmi dôležitá misia, pretože pripravila pôdu pre ďalšie misie Artemis, ktorých cieľom bude dostať ľudí opäť na Mesiac a neskôr dokonca dobyť Mars – a to je úplne nová éra vesmírneho prieskumu, bez ohľadu na to, ako sa na to pozeráte.

Tu si môžete pozrieť niekoľko úžasných obrázkov misie:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NASA (@nasa)

Súvisiace články