Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Narazili na pozostatky pravekého oceánu: Výskumníci sú úplne ohromení
Zdielať na
Chill

Narazili na pozostatky pravekého oceánu: Výskumníci sú úplne ohromení

Zdroj: Pixabay

Cenný nález sa našiel na nečakanom mieste.

Oceány sú obrovské vodné plochy medzi kontinentmi. V súčasnosti zaberajú 71 percent povrchu našej planéty s rozlohou 510 miliónov kilometrov štvorcových, preto nie náhodou nazývame Zem modrou planétou.

Avšak v skorších dobách bola poloha pevnín úplne iná ako dnes, a preto boli odlišné aj oceány. Z tých čias máme tiež prežívajúce pamiatky, ako napríklad drobné bublinky, ktoré možno považovať za pozostatky starovekého oceánu uzavretých v skale.

Vzrušujúci nález sa našiel v štáte New York, konkrétne v kuse železnej rudy. Minimálne množstvo slanej vody, ktorá v nej uviazla (ale pre výskumníkov sa považuje za mimoriadne cennú), sa odhaduje na 390 miliónov rokov, čo znamená, že pochádza z dávnych čias spred dinosaurov.

Skúmanie vody je dôležité, pretože umožňuje vedcom lepšie pochopiť, ako sa oceány zmenili, keď sa znova a znova pokúšali prispôsobiť meniacim sa klimatickým podmienkam.

Vedci skúmali vzorku elektrónovým mikroskopom a vtedy si všimli drobné bublinky vo vnútri. Najprv si nevedeli predstaviť, čím by mohli byť, no potom sa im podarilo odhaliť veľké tajomstvo skaly.

Staroveký oceán, z ktorého pochádza slaná voda, sa kedysi vlnil medzi Michiganom a Ontáriom v Kanade. Podobnou formáciou sa pýšil aj austrálsky Veľký bariérový útes, ktorý sa hemžil trilobitmi a prehistorickými hrotnáčmi. Takéto zachytenie pravekej vody je pomerne zriedkavé, oveľa častejšie nachádzajú v skamenelinách praveké minerály či dokonca diamanty.

Súvisiace články