Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vo vesmíre sa odohral gigantický výbuch: NASA po prvý raz zachytila ​​historický moment
Zdielať na
Chill

Vo vesmíre sa odohral gigantický výbuch: NASA po prvý raz zachytila ​​historický moment

Zdroj: Pixabay

O nezvyčajnej udalosti so záznamom z nej informoval web NASA.

Je to prvýkrát, čo je za množstvom galaxií možné vidieť zničenie supernovy pred 11 miliardami rokov. Ohromujúcu sériu snímok NASA urobil Hubbleov vesmírny teleskop.

Nasledujúce snímky sú prvé, ktoré vznikli v takom ranom štádiu nášho vesmíru počas výbuchu hviezdy. Je to šialené, ale vesmír, ktorý má teraz 13,8 miliardy rokov, mal v tom čase len pätinu veľkosti. Pre vedcov môžu byť obrazové sekvencie revolučne dôležité, pretože s ich pomocou sa môžeme presnejšie dozvedieť o ranej histórii našej galaxie, ako aj o povahe hviezdnych výbuchov.

"Je dosť zriedkavé, že supernovu zachytíme v tak skorom štádiu, pretože toto štádium je veľmi krátke. Vydrží len pár hodín alebo pár dní, takže ľahko zostane bez povšimnutia. Pomocou nasledujúcich obrázkov sme mali možnosť preskúmať hviezdu zo všetkých uhlov,“

- uviedol na oficiálnej stránke NASA Wenlei Chen, výskumník Školy fyziky a astronómie Minnesotskej univerzity.

Mimochodom, bolo to úplne prvýkrát, čo vesmírni výskumníci mohli skúmať rozmery umierajúcej hviezdy. Svetlo z umierajúcich momentov supernovy prešlo k šošovke objektívu rôzne vzdialenosti, takže vedci dokázali vypočítať jeho presnú veľkosť. Na základe obrázkov z Hubbleovho teleskopu bola supernova zobrazená takmer 500-krát väčšia ako Slnko.

„Na obrázkoch môžete vidieť tri rôzne farby. Existuje masívna hviezda, ktorej jadro sa zrúti, čo vytvára rázovú vlnu a potom sa zahrieva a týždeň ochladzuje,"

- dodal Patrick Kelly, odborný asistent na Škole fyziky a astronómie Minnesotskej univerzity

Video s úžasnými obrázkami si môžete pozrieť nižšie.

Súvisiace články