Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Všetkých vydesilo, čo plávalo pod loďou: Výskumníci v ňom identifikovali Megalodona, vyhynutého pred 3 miliónmi rokov
Zdielať na
Chill

Všetkých vydesilo, čo plávalo pod loďou: Výskumníci v ňom identifikovali Megalodona, vyhynutého pred 3 miliónmi rokov

Zdroj: Pixabay

Napriek nebezpečnej situácii neutiekli a urobili dobre.

Megalodon inšpiroval Hollywood už nespočetnekrát. Nie náhodou, keďže žralok obrovský, vyhynutý v pliocéne, bol v dávnych vodách predátorom neobmedzenej sily. Dĺžka jedného z najväčších mäsožravých stavovcov, aká kedy existovala, mohla presiahnuť 18 metrov, no kvôli fragmentom kostry je to ťažké určiť.

Vieme si predstaviť šok výskumníkov, keď sa im nedávno na radare objavilo podobné, zhruba 15 metrov dlhé a 40 tonové monštrum.

Na fotke zverejnenej na Instagrame aj laik okamžite vidí obrovskú, červenú hmotu, ktorú odborníci na pozorovanie žralokov najskôr identifikovali ako pravekého tvora. Kým však senzáciu oznámili svetu, samozrejme, trochu počkali – a dobre urobili!

Hmota sa po čase začala rozpadať a ukázalo sa, že pod výskumným plavidlom bol iba v pravidelnom tvare plávajúci obrovský húf makrely obyčajnej. Bolo by zvláštne, keby sa na našej Zemi objavil Megalodon po minimálne 3 miliónoch rokov trvajúcej prestávke.

Samozrejme, komentátori Instagramu boli správou nadšení, ale len na 10 sekúnd, keďže potom si uvedomili realitu, ktorá oklamala aj výskumníkov. V opačnom prípade by blízke stretnutie so žralokom obrovským sotva malo šťastný koniec, keďže monštrum dokázalo otvárať ústa do dĺžky 3 metrov, ktoré boli lemované zubami ostrými ako ihla.

Nie je to tak dávno, v roku 2020, bol jeden z jeho skamenených zubov nájdený v Južnej Karolíne a vážil takmer pol kila. Hrýzol ním morské cicavce, bezpečne sa vedľa neho nemohli cítiť ani menšie veľryby.

Pixabay

Súvisiace články