Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Neuveriteľné: NASA našla hviezdu dvadsaťkrát väčšiu ako Slnko
Zdielať na
Chill

Neuveriteľné: NASA našla hviezdu dvadsaťkrát väčšiu ako Slnko

Zdroj: Instagram/NASA

NASA na úžasnom zábere ukázala gigantickú hviezdu Zeta Ophiuchi.

Vesmír skrýva nespočetné množstvo tajomstiev a ľudstvo je neustále zvedavé na odpovede, a preto vedci a experti NASA neúnavne pracujú na vyriešení záhad. Rover Curiosity v súčasnosti skúma červenú planétu a poskytuje neuveriteľne cenné údaje a vesmírny teleskop Jamesa Webba bol nedávno uvedený do prevádzky a už robí úžasné snímky, čím sa začína nová éra v prieskume vesmíru.

NASA opäť prišla s oslnivou snímkou, nad ktorou sa určite veľa ľudí zamyslí, pretože vesmírnemu teleskopu Spitzer, ktorý je už na dôchodku, sa podarilo zachytiť hviezdu zvanú Zeta Ophiuchi, ktorá sa nachádza 440 svetelných rokov od Zeme a je taká obrovská, že je v skutočnosti dvadsaťkrát väčšia ako naše Slnko.

V dôsledku explózie supernovy pred viac ako miliónom rokov sa Zeta Ophiuchi v súčasnosti nepretržite rúti tmavým, studeným priestorom rýchlosťou približne 161 tisíc km/h a vytvára pred sebou zeleno-červenkastú rázovú vlnu, ako keby sa kľukatila vo vode - je to naozaj neskutočný pohľad.

Keď sa Zeta Ophiuchi rúti vpred neskutočnou rýchlosťou, z jej povrchu odpadáva nejaký materiál, ktorý sa zráža s desiatkami miliónov stupňov rozžeraveným plynom, ktorý jej stojí v ceste - to je dôvod tejto výrazne farebnej rázovej vlny, čo robí toto úžasné nebeské teleso unikátnym.

Fantastický záber NASA o Zeta Ophiuchi si môžete pozrieť tu:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NASA (@nasa)

Súvisiace články