Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NASA zverejnila záber, z ktorého sa celé ľudstvo chytá za hlavu
Zdielať na
Chill

NASA zverejnila záber, z ktorého sa celé ľudstvo chytá za hlavu

Zdroj: NASA

Vesmírny teleskop Jamesa Webba opäť vyhotovil skvelú fotografiu nekonečna.

Len čo NASA zverejnila prvé zábery vesmírneho teleskopu Jamesa Webba o skrytých zákutiach vesmíru, internet doslova vybuchol obdivom. Pri pohľade na prvé fotografie sa jeden z top expertov NASA takmer rozplakal od radosti. Každopádne, v prípade projektu vesmírneho teleskopu predchádzala nadľudská práca, iba kalibrácia tejto vesmírnej supervychytávky stála špecialistov viac ako pol roka práce.

Prvé historické zábery sa na internete objavili pred týždňom a 12. júla mohlo ľudstvo v rámci obrovskej šou žasnúť nad tým, aký svet sa okolo nás ukrýva vo vesmíre. Webbov vesmírny teleskop vyhotovil doteraz najostrejšie snímky nekonečného vesmíru. 

Už vtedy bolo jasné, že áno, toto je len prvý krok a obrázky budú prichádzať pravidelne. A tak sa aj stalo.

Tentokrát prišla úžasná fotografia špirálovej galaxie, ktorú zverejnila NASA. Jeden z práve zverejnených obrázkov ukazuje galaxiu NGC 628, ktorá je od nás neuveriteľne ďaleko, až 32 miliónov svetelných rokov. Hovorí sa jej aj fantómová galaxia, pretože bez správneho prístroja je nemožné ju odfotografovať. Na fotografii sú však molekuly polycyklických aromatických uhľovodíkov znázornené vesmírnym teleskopom Jamesa Webba.

Súvisiace články