Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Sotva bol nový vesmírny ďalekohľad uvedený do prevádzky: NASA už urobila senzačný objav vo vesmíre
Zdielať na
Video

Sotva bol nový vesmírny ďalekohľad uvedený do prevádzky: NASA už urobila senzačný objav vo vesmíre

Zdroj: NASA

Za pár minút našli to, čo sme tak dlho hľadali.

Prvé farebné fotografie vesmírneho teleskopu Jamesa Webba zhotovené z hlbín vesmíru boli obrovskou senzáciou - po nastavení a doladení prístroja - sú naozaj vhodné na vedecké skúmanie.

Zábery sú také dôležité, že samotný americký prezident Joe Biden predstavil verejnosti fotografie skupiny galaxií vzdialených približne päť miliárd svetelných rokov od Zeme. Ale vesmírny teleskop priniesol ešte väčšiu senzáciu a prekvapivo skoro.

Podľa komentárov NASA prostredníctvom vesmírneho teleskopu Jamesa Webba rozlúštila najstaršie tajomstvá vesmíru, čo je očividné zveličovanie, no vo veľkolepom vyhlásení je nejaké to zrnko pravdy. Napríklad sme okamžite našli látku, ktorú sme vždy hľadali: vodu.

Astronomicky nie je tak ďaleko, len 1000 svetelných rokov. Tam sa nachádza plynový gigant WASP-96b, ktorého atmosféru máme teraz detailnejšiu ako kedykoľvek predtým. Hneď sa ukázalo, že obsahuje vodnú paru, hmlu a oblaky, a to bol úžasný objav.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba – to je už zrejmé – otvára novú kapitolu výskumu vesmíru, keďže už nemusíme slepo tápať medzi miliardami hviezd. Jeho fungovanie je založené na tom, že svojimi citlivými infračervenými spektrografmi dokáže určiť spektrum svetla prichádzajúceho z hviezd prípadne atmosféry exoplanét, z ktorých potom vieme presne odvodiť ich zloženie.

V opačnom prípade by WASP-96b nevzbudil pozornosť špecialistov, keďže je príliš blízko svojej hviezdy a je preto extrémne horúci, no vzhľadom na predpokladanú prítomnosť vody určite stojí za ďalšie skúmanie. Ak sa takýto kapitálový vedecký objav zrodil hneď od začiatku, môžeme v budúcnosti očakávať ešte senzačnejšie výsledky.

Súvisiace články