Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Senzačný objav: Starovekí Gréci dokázali vyliečiť chorobu, ktorá mnohým strpčuje život aj dnes
Zdielať na
Chill

Senzačný objav: Starovekí Gréci dokázali vyliečiť chorobu, ktorá mnohým strpčuje život aj dnes

Zdroj: Clive Uptton/Fine Art America

Metóda legendárneho Hippokrata bola brutálna, ale účinná.

Nie všetci starovekí liečitelia boli nevedomí a škodliví šarlatáni, stačí spomenúť napríklad Gréka Hippokrata ktorý žil v 4. – 5. storočí pred naším letopočtom, ktorý do značnej miery zhrnul vedu starých Egypťanov a praktizoval celkom modernú medicínu.

Zdá sa, že legendárny Grék mal riešenie aj na chorobu, ktorá dodnes spôsobuje vážne problémy veľkej časti ľudstva. Podľa štatistík sa hemoroidy vyskytujú u polovice dospelých do 50. roku života sprevádzané svrbením, bolesťou, či dokonca krvácaním.

Zdravotný problém, ktorý zvyčajne vzniká v dôsledku tlačenia pri vyprázdňovaní, sa dnes dá ľahko liečiť liekmi, masťami, injekciou či operáciou, no podľa najnovšieho objavu nebolo nič z toho ani pre Hippokrata neprekonateľnou prekážkou.

​Jeho pred takmer dva a pol tisícročím písané riadky však neznejú príliš upokojujúco a málokto z nás by chcel byť pod jeho opaterou chorý. Podľa Hippokrata sa ako príprava muselo zahriať 7-8 železných tyčí (ktoré mali na konci krúžky veľkosti mince). Pacienta potom chytili a hemoroidy (čo sú vlastne žily v stenách konečníka a análneho otvoru) jednoducho vypálili.

Pacient medzitým smel kričať a kľudne sebou šklbať, lebo námaha len postihnutú časť ešte viac vytlačila, a tak sa dala urobiť ešte dokonalejšia práca. Po zákroku sa na ranu nanášala pasta zo šošovice a cíceru, neskôr med, zrejme ako sedatívum a dezinfekcia.

Procedúra znie hrozne a týždeň, ktorý nasledoval, zrejme nebol najpríjemnejší. Najmä preto, že starovekí Gréci s radosťou používali namiesto toaletného papiera kúsky keramiky, čo po takomto zásahu len ťažko mohlo byť ideálne hygienické riešenie.

Súvisiace články