Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľudstvo sa zahráva s ohňom: V tajnom laboratóriu pracujú na vytvorení skutočného Jurského parku
Zdielať na
Chill

Ľudstvo sa zahráva s ohňom: V tajnom laboratóriu pracujú na vytvorení skutočného Jurského parku

Zdroj: Fausto Garcia Menendez/Unsplash

Návrat dinosaurov by mal nepochybne podobné následky ako v dobrodružných filmoch.

Najväčším filmovým hitom roku 1993 bol dobrodružný sci-fi film Jurský park, ktorého scenár vznikol podľa románu Michaela Crichtona a režíroval ho geniálny Steven Spielberg, takže úspech ho neminul.

Počas troch desaťročí, ktoré uplynuli od prezentácie, sa veľa ľudí pohrávalo s myšlienkou, čo by sa stalo, keby sa taký fantastický dinopark otvoril v skutočnosti. Bol by neuveriteľne populárny, no nepochybne by priniesol aj všetky nebezpečenstvá, ktoré sa objavili v sérii filmov, ktorá sa tento rok úspešne rozrástla na šesť dielov (vďaka snímku Jurský svet: Nadvláda).

Pri tom všetkom nemožno pochybovať o tom, že niekde vo svete už boli podniknuté prvé kroky k vytvoreniu skutočného parku primátov. Podľa výskumníkov v rozhovore pre Daily Star by sa výstavba skutočného Jurského parku mohla uskutočniť skôr, ako si myslíme.

Tento obrovský projekt začína malými krokmi, napríklad zdokonaľovaním techník úpravy génov, ktoré potom umožnia oživiť už vyhynuté druhy. Samozrejme, stále máme ďaleko k dinosaurom z mäsa a kostí, dýchajúcim a pohybujúcim sa, predovšetkým preto, že je veľmi ťažké z nich získať kompletnú, neporušenú vzorku DNA. Doposiaľ najlepší nález pochádza z Číny, kde bol minulý rok zo zeme vykopaný skamenený caudipteryx veľkosti páva v pomerne zachovalom stave.

Ak si na dinosaury musíme zatiaľ počkať, už v roku 2030 by mohol vzniknúť prehistorický park. Bolo by relatívne ľahké vzkriesiť zvieratá, ktoré žili počas poslednej doby ľadovej. Poskytnúť použiteľný genetický materiál môžu napríklad často prekvapivo neporušené pozostatky mamutov. 

Potom by sa len embryá museli vložiť do slonov, najbližších príbuzných vyhynutých zvierat a veľké cicavce, ktoré vyhynuli pred tisíckami rokov, by sa mohli opäť pásť na sibírskych stepiach. Vedci sú presvedčení, že návrat mamutích stád by mohol dokonca spomaliť klimatické zmeny, aj keď nie je jasné, akým spôsobom.

„Existuje laboratórium, kde experimentujeme s výrobou dinosaurov. Ako základ by sme použili vtáky a môžeme vyrobiť zvieratá, ktoré majú hlavy a zuby podobné dinosaurom, ale môžeme vyrobiť aj ruky a krídla. Zatiaľ však pracujeme len na zdokonaľovaní chvosta,“

- prezradil nedávno paleontológ Jack Horner, ktorý pôsobil ako konzultant pri natáčaní filmov o Jurskom parku a dokonca podľa neho čiastočne vymysleli aj postavu doktora Alana Granta.

Súvisiace články