Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dokázali 30-metrov vysoké a 100-tonové dinosaury lietať? Nad záhadným objavom visí množstvo otáznikov
Zdielať na
Chill

Dokázali 30-metrov vysoké a 100-tonové dinosaury lietať? Nad záhadným objavom visí množstvo otáznikov

Zdroj: Fausto García-Menéndez/Unsplash

Ako sa obrovské stopy dostali na strmú bolívijskú skalnú stenu?

Bolívia má obrovskú vápencovú stenu v tvare pyramídy, ktorá môže prepísať históriu dinosaurov, tak ako ju poznáme. V prírodnom útvare možno nájsť viac ako 12 tisíc stôp po pravekých tvoroch, ktoré patria desiatim rôznym druhom dinosaurov.

Miesto, ktoré sa okamžite stalo turistickou atrakciou, sa nachádza v nadmorskej výške 2 750 metrov nad morom, asi 5 kilometrov od hlavného mesta Sucre.

Kuriozitou nálezov z obdobia kriedy je, že sa nachádzajú na rovnej a kolmej stene. Veľká časť stôp sa tam dostala asi pred 68 miliónmi rokov a skutočne uľahčujú identifikáciu rôznych druhov.

Miesto s názvom Cal Orcko objavili v roku 1985 ľudia z ťažobnej spoločnosti Fancesa. Nedávno bol pre návštevníkov uzavretý, pretože tam hrozilo nebezpečie z dôvodu erózie, no za pár rokov bol obnovený a teraz je turistom k dispozícii ako nefalšovaný park dinosaurov.

Nachádza sa tu aj múzeum, v ktorom sú okrem starých fosílií vystavené aj modely plazov, ktoré tu kedysi žili. Odtiaľ začína prehliadka stôp, keďže k slávnemu múru sa dá dostať len so sprievodcom a v prilbe.

V južnej časti útesu sa zachovali stopy mäsožravých Theropodov a potom môžete obdivovať stopy dlhokrkých Sauropodov s veľkým telom (až 30 metrov a 100 ton). Celé ich stádo vtedy tiež prešliapalo oblasť a zanechalo na stene stopy ohromujúcich dĺžok.

Celková plocha je 65 tisíc metrov štvorcových. Pred miliónmi rokov bola skala, samozrejme, vodorovná, čo znamená, že veľké dinosaury neliezli po strmej stene, nieto ešte lietali. Hornina je dnes v dôsledku tektonických pohybov dosiek takmer vertikálna (pod uhlom 72 stupňov k horizontále).

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Brenda L (@brendacool28)

Súvisiace články