Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Naozaj mali naši predkovia z doby kamennej iný sex ako máme dnes?
Zdielať na
Chill

Naozaj mali naši predkovia z doby kamennej iný sex ako máme dnes?

Zdroj: Wikimedia

Podľa 7200 rokov starého umeleckého diela mysleli na telesnosť až príliš často.

Človek by si myslel, že o sexuálnom živote ľudí z doby kamennej vieme toho asi ako o Marťanoch, no nie je to celkom tak. Existujú kresby a dokonca iné prvotné výtvory, na základe ktorých môžu výskumníci vyvodiť tie správne závery.

Napríklad v Nemecku sa našla 7 200 rokov stará soška, ​​ktorá je súčasným pohľadom výrazne pornografická. Osem centimetrov dlhému trupu chýba väčšina končatín, ako aj hlava, ale jeho urastený zadok a krátky, zato výrazný penis sú dosť výpovedné (foto tu).

Nálezu objavenému v roku 2003 našli v tom čase aj pár a zdá sa, že jeho tvorca z doby kamennej vytvoril pre nášho hrdinu aj „priateľku“. Z tvarov oboch postáv sa zdá, žeby kompozícia mohla zobrazovať súlož.

Hoci fragmenty sôch neboli príliš výrečné, mužská postava sa pravdepodobne priblížila zozadu k ženskej, ktorá bola naklonená dopredu v pravom uhle. Mohla to byť vtedy pekná malá ozdoba v jaskyni, keďže pôvodná veľkosť oboch sôch mohla dosahovať 30 centimetrov.

Predtým, ako bolo toto dielo objavené, bola prvým známym sexuálnym zobrazením grécka nástenná maľba vytvorená o 4 000 rokov neskôr. Vedci sa domnievajú, že pozostatky pravekých sôch mohli slúžiť na kultové účely, mohli byť používané pri obradoch plodnosti, čiže nie pre mužov, aby nad nimi slintali.

Podľa sociobiológov sa pravekí ľudia vyznačovali promiskuitou, teda častým striedaním sexuálnych partnerov. Pojem vernosť bol neznámy, keďže rodina v tom čase nefungovala.

"Ženy z doby kamennej pravdepodobne mizli za kríkmi s rôznymi partnermi,"

- hovorí antropologička Helen Fisher, ale iní vedci si tým nie sú istí. Dvojica sôch v Nemecku však umocňuje predpoklad, že naši predkovia mysleli rovnako  vždy na to isté a súložili, keď cítili potrebu.

Podľa Darwina príroda velila aj pravekým ľuďom v tejto oblasti. Silní muži držali hárem, súložili s viacerými ženami, zatiaľ čo slabší využívali homosexualitu a samoukájanie – rovnako ako u šimpanzov.

Homo erectus (teda človek vzpriamený) staval menšie trávnaté prístrešky, do ktorých sa pohodlne zmestilo 4 až 8 ľudí. Na intimitu teda nezostal priestor, to však neznamená, že žili asketickým životom.

Nemecký historik Svend Hansen tvrdí, že minimálne pred 40 000 rokmi určite existovali prísne pravidlá týkajúce sa sexu. Nadmerné rozmnožovanie bolo medzi rybármi a poľovníkmi nežiadúce, pretože by ohrozilo ich vlastné živobytie.

Vedec preto predpokladá, že naši predkovia používali rôzne bylinné antikoncepčné prostriedky a zaviedli tabu (kedy a s kým je styk zakázaný), ale nevyhýbali sa ani zabíjaniu novorodencov.

Súvisiace články