Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
NASA zverejnila oslnivé zábery Mliečnej dráhy: Tieto by mal vidieť každý
Zdielať na
Chill

NASA zverejnila oslnivé zábery Mliečnej dráhy: Tieto by mal vidieť každý

Zdroj: Benjamin Voros/Unsplash

NASA opäť zdieľala fotografiu, ktorá prinúti ľudí sa vážne zamyslieť.

Naši predkovia pred mnohými a mnohými storočiami vzhliadali k nebu, videli hviezdy a mysleli si, že svetlé body na oblohe sú ohniská ako ich, kde ostatní rovnako sedeli okolo ohňa. No a keďže tajomstiev je vo vesmíre stále dosť, nie je vylúčené, že niekde v diaľke skutočne hľadia bytosti s podobnými myšlienkami v hlave na oblohu.

NASA vznikla preto, aby poskytla ľudstvu odpovede na najpálčivejšie otázky o vesmíre a rôznych nebeských telesách. Ako zázrakom sme už v roku 1969 dobyli Mesiac, no teraz hľadíme na Mars, keďže červená planéta je oveľa vzrušujúcejšia, než sme si mysleli – najnovšie sa napríklad na jej povrchu našla dosť zvláštna vec:

​S pomocou Hubbleovho vesmírneho teleskopu sme mohli získať trochu väčší obraz o našej existencii, pretože NASA zverejnila veľmi úžasný obraz Mliečnej dráhy, špirálovitej galaxie, ktorej súčasťou je Slnečná sústava vrátane Zeme.

Nádherná fotografia zobrazuje hviezdokopu v súhvezdí Strelec, ktoré je blízko stredu Mliečnej dráhy. Takéto guľové hviezdokopy môžu pozostávať z množstva miliónov hviezd bohatých na medzihviezdny prach, ktorý sťažuje štúdium hviezd, pretože absorbuje svetlo hviezd a môže dokonca zmeniť ich farbu.

Práca Hubbleovho vesmírneho teleskopu je neoceniteľná, pretože aj skúmaním zmien týchto farieb môžu vedci zo skutočnej farby a jasu hviezdy získať dôležité informácie o tom, aká stará môže byť.

Tu je pohľad na fenomenálne zábery z Hubbleovho vesmírneho teleskopu s Wide Field Camera 3 od NASA:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NASA (@nasa)

Súvisiace články