Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ruskí kozmonauti opakovane upchávali americké záchody na ISS
Zdielať na

Ruskí kozmonauti opakovane upchávali americké záchody na ISS

Pozrite si tiež archívne video o tom ako vyzerá polárna žiara z vesmíru.

Americké toalety neboli pripravené na ruský variant stravy bohatej na vlákninu.

Jurij Gagarin bol prvým človekom vo vesmíre, ale držal aj iný rekord: bol prvým človekom, ktorý vo vesmíre jedol. Slávnostným jedlom bola pochúťka z hliníkového vrecúška, pasta z hovädzích pľúc. Majestátny obed korunoval čokoládovou omáčkou.

Od apríla 1961 sa vesmírne technológie značne vyvinuli, čo viedlo nielen k recyklácii rakiet, ale aj k prirodzenejšej strave. Astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa tak už nemusia živiť pastami, ale majú na výber z viac ako stovky chodov. Dostávajú čerstvé ovocie, jednochodovú potravu, sušené mäso a zeleninu, čaj, vodu, nealkoholické nápoje; ich strava je navrhnutá odborníkmi tak, aby nielen uspokojila ich denný príjem kalórií a živín, ale bola aj chutná.

Jurij P. Gidzenko, veliteľ William M. Shepherd a Sergej K. Krikaľov jedia pomaranče na palube servisného modulu Zvezda na Medzinárodnej vesmírnej stanici v decembri 2000.

NASA

​Dnešný príbeh však nie je o jedení, ale o jeho právnych následkoch. Rusko-americké vzťahy neboli v posledných desaťročiach veľmi ružové, ale astronauti a kozmonauti podľa vlastného tvrdenia na vesmírnej stanici spolu vychádzali. Piekli spoločne koláče či usporiadali olympiádu, ale vďaka svojim domovinám mali aj ťažšie dni. Napríklad, keď Moskva začala požadovať peniaze za vynášanie astronautov z iných krajín a Američania (nie astronauti, ale ich nadriadení) zakázali Rusom na vesmírnej stanici používať pred odletom americký stacionárny bicykel a toaletu.

Kým predtým si medzinárodné posádky medzi sebou často menili potraviny, aby sa lepšie spoznali, nové pravidlá, ktoré vstúpili do platnosti okolo roku 2009, im to zakazujú. Kozmonaut Gennadij Padalka uviedol, že jedlá Američanov boli často chutnejšie ako tie ich.

Za aféru s rotopédom a nedovolenou výmenou jedálnička možno naozaj mohla politika, ale zákaz Rusom navštevovať americké záchody vznikol po vážnejšom incidente. Problémom bola strava ruských astronautov, ktorá bola oveľa bohatšia na vlákninu ako tá americká, v dôsledku čoho mali tvrdšiu stolicu, ktorou upchali záchod NASA.

Bežná strava veliteľa Valerija Korzuna vyzerala takto:

  • Raňajky: kyslé mlieko/tvaroh so semienkami, zemiaková kaša so semienkami, dulové čipsy, káva bez cukru, vitamíny
  • Obed: zubáč v aspiku, mäsový boršč, guláš s pohánkou, chlieb, šťava z čiernych ríbezlí, čaj bez cukru
  • Večera: mäso s ryžou, brokolica so syrom, semienka, sladký čaj
  • Druhá večera: sušené hovädzie mäso, kešu, broskyne, hroznová šťava

Táto strava dokonale zahustila obsah ľudského žalúdka a americké toalety taký nápor nevydržali. Kým predtým každý používal záchod, ktorý mal poruke, Američanov časom nahnevalo, že im Rusi opakovane kazia tie ich. Najprv im ich teda zakázali používať a potom NASA objednala nový z Moskvy za 19 miliónov dolárov, aby bol kompatibilný s tým ruským.

„Kozmonautov nezaujímajú spory medzi krajinami, bez ohľadu na to, čo hovoria tvorcovia rozhodnutí. Sme dospelí, vzdelaní a dobre vychovaní ľudia, ktorí sú schopní používať vlastný mozog na budovanie normálnych vzťahov. Politici a byrokrati sa nevedia dohodnúť, nie kozmonauti a astronauti," uviedol Padalka po tom, čo dostal zákaz cvičiť na americkom rotopéde.

Každopádne, problém sa vyriešil a k napätiu medzi posádkami už na vesmírnej stanici nedochádzalo.

Súvisiace články