Skoro jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Výskum záhadných múmií na Machu Picchu šokoval vedcov
Zdielať na

Výskum záhadných múmií na Machu Picchu šokoval vedcov

Pozrite si tiež archívne video o vzácnom objave archeológov.

Objav 34 tiel by mohol byť životným objavom vedcov, ktorí ešte nikdy neboli tak blízko k odhaleniu tajomstiev strateného mesta.

Staroveká DNA z tiel nájdených na Machu Picchu odhalila, že takzvané Stratené mesto Inkov bolo domovom multikultúrneho obyvateľstva zo všetkých častí ríše aj mimo nej.

Vedci vystopovali genetické korene 34 ľudí, ktorí kedysi žili v Machu Picchu, až do rôznych oblastí Ánd a amazonských dažďových pralesov a vysvetlili, že ľudia pochovaní na tomto mieste boli pravdepodobne služobníci, ktorých priviezli zo širokého okolia, aby pracovali na kráľovskom panstve.

Machu Picchu, ktoré bolo pôvodne postavené ako palác v rámci panstva inkského cisára Pachacuti Yupanquiho v 15. storočí, obývali prevažne služobníci známi ako yanacona (ak išlo o muža) alebo aclla (žena). Predchádzajúce výskumy ukázali, že títo služobníci žili pomerne pohodlným životom, keďže ich kosti nevykazujú známky ťažkej fyzickej práce alebo vyslania do boja, zatiaľ čo absencia dôkazov o detských chorobách naznačuje, že o nich bolo dobre postarané.

"Výsledky naznačujú, že Machu Picchu bolo rôznorodou komunitou, v ktorej žili, množili sa a boli pochovávaní ľudia s rôznym genetickým pozadím,"

- píšu vedci. Niektorí z otrokov boli spojení so starobylými komunitami z celej andskej vysočiny, zatiaľ čo iní pochádzali zo vzdialenejších oblastí, ako je severné a južné peruánske pobrežie.

Šesť z 34 múmií pochádzalo z amazonského dažďového pralesa a výskumníci vystopovali ich pôvod v rôznych oblastiach peruánskej, ekvádorskej a kolumbijskej nížiny.

"Naše výsledky naznačujú, že Machu Picchu bolo geneticky podstatne rozmanitejšie... ako súčasné vidiecke dediny v Andách,"

- vysvetľujú výskumníci. Okrem toho skutočnosť, že len málo mŕtvych bolo navzájom priamo príbuzných, naznačuje, že ľudia prichádzali na Machu Picchu skôr ako jednotlivci než ako komunity alebo rozšírené rodiny.

"No genetika určite neznamená etnickú príslušnosť alebo niečo podobné, ale ukazuje, že mali samostatný pôvod v rámci rôznych častí ríše Inkov,"

- vysvetlil autor štúdie Jason Nesbitt vo svojom vyhlásení.

Celkovo len dve z 34 skúmaných tiel boli príbuzné, identifikované ako matka a dcéra. Obe pochádzali z oblasti Amazonky, hoci analýza zubov dcéry naznačuje, že pravdepodobne vyrastala v Andách.

Interpretáciou svojich výsledkov autori štúdie naznačujú, že Machu Picchu bolo kozmopolitnou zmesou kultúr a rás, kde ľudia z rôznych prostredí žili vedľa seba.

"Naše genomické analýzy ukazujú, že komunita ľudí žijúcich na Machu Picchu bola veľmi rozmanitá a že ich život nebol primárne štruktúrovaný podľa etnického alebo regionálneho pôvodu,"

- píšu.

Hoci výsledky štúdie pomáhajú odhaliť identitu otrokov, ktorí na Machu Picchu žili po celý rok, autori štúdie vyjadrujú poľutovanie nad tým, že

"Žiaľ, uvedené analýzy neodhaľujú nič o genetickej identite inkskej kráľovskej rodiny a jej hostí, pre ktorých bol palác postavený. Títo elitní jedinci žili v Cuscu a nemohli žiť na Machu Picchu na plný úväzok ani tam byť pochovaní."

- uzatvárajú autori štúdie. 

Súvisiace články