Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pre TOTO zvládajú muži lepšie alkohol ako ženy!
Zdielať na
Chill

Pre TOTO zvládajú muži lepšie alkohol ako ženy!

Zdroj: pixabay

Je stará známa vec, že ženský organizmus toleruje alkohol v oveľa menšej miere ako mužský a ženy sa opijú oveľa skôr. Viete, prečo to tak je?

​Dlhú dobu sa tento fenomén vysvetľoval rozdielnym rozmerom postáv. Ženské telo má menšiu hmotnosť a v porovnaní s mužským má aj väčší pomer tuku. To vedie k rýchlejšiemu absorbovaniu alkoholu v tele.

To ale nevysvetľuje fakt, prečo majú ženy s podobnou hmotnosťou a percentom tuku porovnateľným s mužmi, po konzumácii rovnakého množstva alkoholu, vyššiu hladinu alkoholu v krvi, dôsledkom čoho strácajú rýchlejšie triezvosť.

Objasnením tohto javu sa zaoberali americkí a talianski vedci začiatkom nového milénia. Zistili, že ženy majú menšie množstvo enzýmu zvaného alkoholdehydrogenáza, ktorý sa nachádza v ľudskom žalúdku a funguje rozdielne u žien ako u mužov.

Ako funguje opitie?

Po konzumácii alkoholického nápoja, sa alkohol dostáva najprv do žalúdka, odtiaľ do čriev, cez steny ktorých putuje do krvného obehu. Pomocou krvného obehu sa jeho časť dostáva do pečene, kde sa odbúrava a ďalšia do mozgu, kde stimuluje funkciu neurotransmiterov – a hotovo, človek je opitý.

Alkoholdehydrogenáza vstupuje do procesu už priamo v žalúdku, kde odbúrava alkohol, ktorý sa nedostane do krvného obehu. S tým súvisí aj ďalšia zaujímavosť. Nalačno sa opijeme oveľa skôr preto, lebo sa alkohol dostáva rýchlejšie do čriev. S plným bruchom mu chvíľu trvá, kým prejde žalúdkom, takže má metaloenzým dostatok času na jeho likvidáciu.

Výskumy potvrdili, že u mužov je množstvo týchto redoxných enzýmov v žalúdku väčšie a sú aktívnejšie. V dôsledku toho, sa pri konzumácii rovnakého množstva alkoholu, v ženskom organizme neutralizuje v žalúdku až o 30 percent menej alkoholu ako u mužov. O to viac sa im ho potom dostáva do krvného obehu.

Ak k tomu pripočítame fyzické rozdiely a vyšší obsah tuku, vyjde nám, že pri rovnakom množstve skonzumovaného alkoholu majú ženy v priemere dvakrát vyšší obsah alkoholu v krvi ako muži – čiže ľudovo povedané, zvládnu o polovicu menej.

Riziká alkoholizmu

Vedci tiež zistili, že u alkoholikov sa znižuje množstvo alkoholdehydrogenázy v žalúdku – pravdepodobne preto, že alkohol devastuje žalúdočné steny, v ktorých sa enzým produkuje.

U mužov sa v tomto prípade aktivita enzýmu znižuje približne o polovicu, kým u žien sa môže prepadnúť až na nulu. U ťažkých alkoholičiek je preto konzumácia alkoholu porovnateľná s jeho intravenóznym podaním.

Vzhľadom na to, že odbúravanie alkoholu prebieha v oveľa väčšej miere v pečeni, sú ženy náchylnejšie na cirhózu a rakovinu pečene – na následky alkoholizmu teda umierajú oveľa skôr ako muži.

Vedci zatiaľ nezistili presnú príčinu toho, prečo k tomuto javu počas evolúcie došlo a prečo mužský organizmus toleruje alkohol viac ako ženský.

Súvisiace články