Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viete, kedy sa z nevinného popíjania stane nebezpečný alkoholizmus?
Zdielať na
Chill

Viete, kedy sa z nevinného popíjania stane nebezpečný alkoholizmus?

Zdroj: Shutterstock

Najväčší problém alkoholu je, že ho ľudia nevnímajú ako drogu. Pritom jeho fyziologické účinky z neho robia tú najnebezpečnejšiu drogu, ktorá pri abstinencii dokáže zabiť.

Pri slávnostnom prípitku alebo piatkovom popíjaní v kruhu priateľov nezvykneme veľmi uvažovať nad tým, že alkohol sa môže ľahko stať návykovou látkou bez toho, aby sme to vôbec zaregistrovali.

Fakt, že alkohol je spoločensky tolerovaný, prispieva vo veľkej miere k tomu, že si mnohí myslia, že sa ich alkoholizmus netýka. Je ale dobré poznať kritériá problémového pitia a tiež výšku rizika závislosti.

Dedičnosť má na vzťah k alkoholu veľký vplyv. Riziko je väčšie ako 50 percent. Je preto zrejmé, že ak s alkoholizmom bojovali obaja vaši rodičia, predispozícia vašej závislosti je veľmi vysoká. Túto situáciu ešte môžu zhoršovať depresie, alebo iné psychické poruchy, rovnako ako partneri a priatelia bojujúci so závislosťou na alkohole.

​Koľko pohárov smieme vypiť?

Závislosť na alkohole je veľmi komplexná anomália, preto je ťažké určiť, aké množstvo skonzumovaného alkoholu týždenne, sa považuje za normálne. Závisí to od našej výšky a hmotnosti. Nech sa páči zopár príkladov:

  • Muž priemernej postavy by nemal vypiť denne viac ako štyri poháre denne a jeho týždenné maximum by nemalo prekročiť hranicu 14 nápojov.
  • U ženy priemernej postavy sú to tri poháre za večer a týždenne sedem pohárikov.

Ak tieto hranice pravidelne prekračujete, je dobré sa zamyslieť nad tým, či nemáte problém s alkoholom. Dôležité sú ale aj malé nuansy. Stane sa, že z času na čas vypijeme 5-6 pohárikov tvrdého, ale to z nás ešte nerobí alkoholikov.

​Medicínske hľadisko

V psychiatrii sa nehľadí na množstvo, ale na modely správania, ktoré určujú, akým vážnym problémom je konzumácia alkoholu pacienta.

Príručka mentálnych porúch Diagnostics and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) odhaľuje celé spektrum alkoholizmu. Pomocou nej musia konzumenti alkoholu zodpovedať nasledujúce otázky:

  1. Zažili ste už situáciu, že ste pili viac ako ste mali v pláne?
  2. Zažili ste viac než raz situáciu, že ste sa snažili obmedziť množstvo konzumovaného alkoholu alebo úplne prestať piť a nepodarilo sa vám to?
  3. Zažili ste už situáciu, že ste pitím alkoholu alebo zápasením s vedľajšími účinkami strávili príliš veľa času?
  4. Túžili ste už natoľko po alkohole, že ste sa nedokázali sústrediť na inú vec?
  5. Stalo sa vám, že pre pitie alebo nevoľnosť spojenú s konzumáciou alkoholu, ste zanedbali svoje domáce, rodinné, študijné, prípadne pracovné povinnosti?
  6. Pokračovali ste s pitím alkoholu aj napriek tomu, že to spôsobovalo vo vašej rodine alebo kruhu priateľov problémy?
  7. Opustili ste niektoré aktivity, ktoré vás predtým zaujímali alebo bavili, len aby ste si mohli piť?
  8. Ocitli ste sa už v situácii, keď ste kvôli konzumácii alkoholu hazardovali s vlastným zdravím prípadne životom? (Pár príkladov: jazda alebo práca pod vplyvom alkoholu, nechránený sex.)
  9. Pokračovali ste s pitím aj napriek tomu, že ste mali kvôli nemu depresívne alebo úzkostlivé stavy, prípadne iné zdravotné problémy? Mali ste už okno?
  10. Stalo sa vám, že ste museli piť oveľa viac, aby ste si navodili príjemnú náladu, prípadne ste zistili, že priemerné množstvo vypitého alkoholu vám nič nespôsobuje?
  11. Zažili ste už abstinenčné príznaky ako nespavosť, trasenie rúk, nervozitu, nevoľnosť, potenie sa, búšenie srdca alebo halucinácie?

Ak ste z týchto jedenástich otázok odpovedali aspoň trikrát áno, znamená to, že máte mierny problém s pitím (mild alcohol use disorder). Ak ste odpovedali kladne šesť až viackrát, váš problém je väčší (severe alcohol use disorder). Samozrejme, ide len o príklad, v žiadnom prípade sa nepokúšajte mieru vášho alkoholizmu určiť sami. To dokážu len odborníci.

Ale ak vám tento zoznam pripadá byť až nebezpečne známy, je dobré to konzultovať s lekárom. Nemusí to znamenať, že ste alkoholik, ale že sa vám podarilo čeliť tomuto problému.

Súvisiace články