Zatiahnuté
14°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Grécky vedec zahanbil fanúšikov plochej Zeme už pred 2200 rokmi
Zdielať na

Grécky vedec zahanbil fanúšikov plochej Zeme už pred 2200 rokmi

Zdroj: FreePik

Plochozemci boli poriadne zosmiešnení po tom, čo grécky vedec presvedčivo dokázal, že Zem je guľatá.

Napriek tomu, že Gréci pred 2200 rokmi dokázali, že Zem je okrúhla, dodnes existujú fanúšikovia teórie, že Zem je plochá. Eratosthenes, starogrécky matematik, astronóm a geograf, zohral dôležitú úlohu pri dokazovaní, že Zem je guľatá, a tiež presne určil obvod našej planéty. Tento príbeh je celkom výnimočný.

Eratosthenes (asi 276 - 194 pred n. l.) bol vedúcim alexandrijskej knižnice. Mal blízko ku všetkým vedomostiam sveta, preto nie je divu, že takmer každú voľnú chvíľu venoval vede. Tento grécky vynálezca sa preslávil tým, že ako prvý vedeckými metódami odhadol obvod Zeme. Základom jeho metódy bolo, že si všimol, že uhol dopadu slnečného svetla sa môže na rôznych miestach líšiť. Inými slovami, ak v jednom meste na poludnie nie je tieň vysokého objektu a v inom meste je, Slnko bude na tieto dva objekty dopadať pod rôznymi uhlami v dôsledku zakrivenia Zeme.

Eratosthenes vedel, že v Syene (dnes Asuán) v údolí Nílu je na poludnie počas letného slnovratu slnko priamo nad hlavou a že vertikálne umiestnený obelisk nevrhá žiadny tieň. Naproti tomu v meste Alexandria v tom istom čase obelisk vrhal tieň, čo naznačovalo, že slnečné lúče neboli presne vertikálne.

Staroveký odborník zmeral vzdialenosť medzi Alexandriou a Sýniou na približne 5 000 stadiánov (staroveká miera dĺžky zodpovedajúca približne 157,5 metra). Potom zmeral uhol, ktorý zvieral tieň alexandrijského obelisku, a ten bol 7,2 stupňa, teda 1/50 celého kruhu (1/50 z 360 stupňov).

Eratosthenes si uvedomil, že ak 7,2 stupňa zodpovedá 5 000 stadiónom, potom celý 360-stupňový kruh (obvod Zeme) je 50-násobkom tejto vzdialenosti. Jednoduchým vynásobením tak získal 250 000 stadiónov, čo približne zodpovedá 40 000 km. Táto hodnota je mimoriadne blízka moderným meraniam a dokazuje genialitu Eratosthena a presnosť jeho vedeckej metódy.

Výsledok gréckeho vedca bol revolučný, pretože jasne dokázal, že Zem nie je plochá, ale guľatá, a tiež poskytol pomerne presný obraz o jej veľkosti. Jeho metóda a spôsob myslenia boli dôležitým krokom v dejinách geografie a astronómie, pretože dokázal odvodiť skutočnosť spojením rozumu a pozorovania. Eratosthenove výsledky zostali vplyvné po celé stáročia a možno ich považovať za jeden z najväčších triumfov antickej vedy.

Kliknutím na obrázok si pozrite, ako sa dôkaz vykonal:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Greek Reporter (@greekreporter)

Súvisiace články