Zatiahnuté
11°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Objavili staroveký mechanizmus: Ešte aj dnes mätie vedcov
Zdielať na

Objavili staroveký mechanizmus: Ešte aj dnes mätie vedcov

Zdroj: FreePik

Dnešná moderná technológia sa ani zďaleka nepribližuje presnosti tisícročia starého zariadenia.

Často sa hovorí, že staroveká technológia bola omnoho vyspelejšia, než akej sme schopní dnes. Stalo sa to aj nedávno, keď vedci narazili na zvláštne zariadenie, o ktorom spočiatku ani nevedeli pochopiť, ako funguje.

Tento objav spochybňuje všetko, čo sme si mysleli o starovekej technológii. Pozrime sa však, čo presne tento mechanizmus je a prečo je taký zaujímavý. Mechanizmus, ktorý bol objavený pred viac ako sto rokmi v pokladnici pri pobreží Antikythéry v Grécku, sa spočiatku ignoroval, pretože nevyzeral nijako výnimočne a nevenovala sa mu osobitná pozornosť.

Objav presných prevodov v tomto zdanlivo obyčajnom, skorodovanom kuse kovu však vyvolal nevídané vzrušenie, keď ho vedci predsa len začali skúmať. Zariadenie zo starovekého Grécka prekonalo všetky očakávania, keď sa zistilo, na čo slúžilo: obsahuje zložité mechanizmy na výpočet nebeských cyklov.

Hoci jeho účel spočiatku odborníkov mátal, dnes sa predpokladá, že išlo o predmet používaný ako kalkulačka, ktorá dokázala predpovedať astronomické javy s úžasnou presnosťou. To dokazuje, že ľudia sa aj pred tisíckami rokov zaujímali o výskum vesmíru a tajomstvá nebies.

Pomocou moderných výdobytkov, ako je napríklad 3D röntgenová technológia, vedci rozlúštili jeho nápisy, odhalili princípy jeho fungovania a zistili jeho zvláštne „veštecké“ schopnosti vrátane predpovedí zatmení a pohybov Mesiaca. Arthur C. Clarke špekuloval o jeho potenciáli a predpokladal, že Gréci mohli dosiahnuť Mesiac o niekoľko storočí skôr, keby pochopili schopnosti tohto objektu.

Zábery zariadenia si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Súvisiace články