Polojasno
11°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Miesto s nekonečnými bleskami: Má svoju tajomnú legendu
Zdielať na

Miesto s nekonečnými bleskami: Má svoju tajomnú legendu

Zdroj: FreePik

Blesky Catatumbo kedysi používali námorníci ako referenčný bod a miestni obyvatelia veria, že ide o hnev bohov, ktorý spôsobuje nepretržité svetelné úkazy.

Blesk Catatumbo je jedinečný meteorologický úkaz viditeľný pri ústí riek Catatumbo a Maracaibo vo Venezuele. Ide o najintenzívnejšiu a najpozoruhodnejšiu svetelnú búrku na svete, ktorá trvá viac ako 260 nocí ročne, niekedy až desať hodín. Nočnú oblohu často ožiari 280 bleskov v priebehu 60 minút.

Búrku možno pozorovať takmer po celý rok, ale najsilnejšia je od mája do novembra. V tomto období sú blesky také časté a silné, že ich možno vidieť zo vzdialenosti stoviek kilometrov a môžu dosahovať napätie až 1 milión voltov.

Neustále teplý a vlhký vzduch v okolí jazera Maracaibo sa mieša so studeným vzduchom z pohoria Ánd a vytvára silné konvekčné prúdy. Tieto prúdy spôsobujú v regióne silné búrky a intenzívne blesky.

Pred stáročiami používali námorníci blesky Catatumbo ako navigačný bod, pretože blesky bolo vidieť z veľkej diaľky. Neustále blikanie však prispieva k zvýšenej produkcii ozónu v atmosfére, pretože energia uvoľnená počas úderov bleskov rozkladá molekuly kyslíka, ktoré sa rekombinujú a vytvárajú ozón.

Toto divadlo je skutočne ohromujúce a niet divu, že tento mimoriadny prírodný úkaz sa stal turistickou atrakciou, ktorá do oblasti priťahuje množstvo návštevníkov.

Obyvatelia tejto oblasti sú na tento jedinečný prírodný úkaz hrdí, ale zároveň si naň už celkom zvykli. Dokonca aj malé deti si uvedomujú nebezpečenstvo, každý prijíma preventívne opatrenia a každý dom má bleskozvod, hoci do najnebezpečnejších a bleskom ohrozených oblastí sa nikto neodváži.

Rybári si však často prajú, aby to celé skončilo. Jazero Maracaibo má totiž bohatú rybiu populáciu, ktorá by im zabezpečila živobytie. Proti oblohe sú bezmocní aj poľnohospodári, ktorí sú v prípade búrok nútení odložiť prácu na inak veľmi úrodnej pôde.

Podľa domorodého obyvateľstva Guajiro sú blesky Catatumbo odrazom hnevu bohyne, ktorá zosiela blesky, aby zahnala zlých duchov a očistila pôdu. Blesk sa tak stal pre miestne komunity symbolom očisty a ochrany.

Podľa inej legendy blesky predstavujú boje nebeských bojovníkov, ktorí na oblohe bojujú medzi silami dobra a zla. Svetlo a zvuk blesku odrážajú intenzitu bojov a miestni obyvatelia veria, že títo bojovníci ich chránia pred zlými silami.

Podľa romantického mýtu sú katatumbské blesky slzami a vzdychmi duchov dvojice milencov, ktorí boli tragicky odlúčení. Blesky predstavujú večnú lásku a bolesť dvojice a posielajú si odkazy cez oblohu.

Existuje aj legenda, že na dne rieky Catatumbo je ukrytý veľký poklad. Pomocou bleskov ukazujú odvážnym hľadačom cestu k pokladu, ale nájsť ho môže len ten, kto má čisté srdce.

Súvisiace články