Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na tomto mieste už roky trvá záhadná nekonečná búrka
Zdielať na

Na tomto mieste už roky trvá záhadná nekonečná búrka

Zdroj: FreePik

Vedci sú z tohto mimoriadne škodlivého javu zmätení.

Nekonečná búrka v západnej Venezuele je jedinečný jav, ktorý už dlhé roky desí ľudí a zamestnáva vedcov. Pri tomto meteorologickom jave, sa nad regiónom nepretržite pohybuje jeden búrkový systém s takzvanými epicentrami búrok. V dôsledku nekonečnej búrky v západnej Venezuele nepretržite prší, čo spôsobuje čoraz väčšie záplavy. V dôsledku vyliatia riek a povodí bolo zaplavených niekoľko obcí. Obyvateľstvo sa presťahovalo do rizikových oblastí a musí sa znovu a znovu pripravovať na záplavy. Tieto bleskové búrky môžu trvať až 9 hodín denne, pričom každú minútu sa vyskytne až 28 bleskov.

BLESKY CATATUMBO SA VO VENEZUELE NIEKEDY NAZÝVAJÚ "VEČNÁ BÚRKA" ALEBO "MAJÁK MARACAIBO", PRETOŽE SA HOVORÍ, ŽE KEDYSI POMÁHALI LODIAM PRI PLAVBE Z PRÍSTAVU MARACAIBO.

Búrlivé počasie a pravidelné dažde ovplyvňovali poľnohospodárstvo, kde úroda často hnila alebo odumierala. Tento hospodársky úpadok mal veľký vplyv na obyvateľstvo celého regiónu. Nekonečné búrky nie sú len prírodným javom, ale spôsobujú aj vážne hospodárske a sociálne dôsledky. Ľudia sa mu snažia prispôsobiť, ale meniace sa počasie a záplavy sú neustálou výzvou.

Venezuelské úrady spustili niekoľko iniciatív na riešenie situácie vrátane rozvoja infraštruktúry a urýchlenej evakuácie ľudí z postihnutých oblastí. Nekonečná búrka však zostáva pre región výzvou a na riešenie situácie je potrebné vynaložiť veľa úsilia. K dlhotrvajúcej prítomnosti nekonečnej búrky môže prispievať aj vplyv ľudskej činnosti na počasie a klímu. V dôsledku toho je potrebné zaoberať sa aj otázkou environmentálnej stigmatizácie a klimatických zmien, aby sa našlo dlhodobé riešenie.

Nekonečná búrka na západe Venezuely je jedinečným javom s významným vplyvom na obyvateľstvo aj hospodárstvo. Na to, aby sa s ňou región úspešne vyrovnal, sú potrebné široké opatrenia a globálna spolupráca.

Ak ste zvedaví na tento mimoriadne vzrušujúci a desivý jav, pozrite si nasledujúce video.

Súvisiace články