Jasno
16°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
3000-ročné umelecké diela zničené pre rely: Nevyčísliteľné škody
Zdielať na

3000-ročné umelecké diela zničené pre rely: Nevyčísliteľné škody

Zdroj: FreePik

Starobylé umelecké diela sa pomaly ničia pri nelegálnych a licencovaných súťažiach rely.

Na púštnych svahoch Alto Barranco v čilskom regióne Tarapacá sa kvôli licencovaným a nelegálnym terénnym rely ničia 3000 rokov staré umelecké diela. Monumentálne vyobrazenia zvierat a ľudí sú sotva viditeľné, starobylé geoglyfy sú takmer úplne zničené pneumatikami.

Denník New York Times napísal rozsiahly článok o ničení životného prostredia, pričom na severe Čile sa každoročne schádzajú stovky jazdcov z celého sveta. Pretekajú na terénnych motocykloch, SUV a štvorkolkách a vyrezávajú hlboké stopy po pneumatikách v jednej z najsuchších púští na Zemi.

Zdá sa, že pretekári a organizátori úplne ignorujú skutočnosť, že Atacama bola kedysi plátnom starovekých domorodých obyvateľov. Ochrancovia životného prostredia tiež nechápu, prečo je potrebné organizovať rely práve na tomto mieste a ako je možné, že sa takáto súťaž povoľuje.

Archeológ Gonzálo Pimentel teraz pomocou dronov nakrútil toto miesto a je prekvapený, keď vidí poškodenie starobylých kresieb. Zábery zverejnil čilský opozičný líder a upozornil na bezohľadné ničenie toho, čo nazýva „knihou dejín púšte“. Vozidlá, vrátane nákladných áut z banských prevádzok, prechádzajú cez geoglyfy na plný plyn.

„Keď sme videli zábery z dronu, nemohli sme tomu uveriť.“
- povedal Pimentel a poznamenal, že mnohé z kľúčových diel sú teraz sotva rozpoznateľné. Najhoršie zo všetkého je, že škody sú nezvratné.
„Je to tragédia.“
- povedal Luis Pérez Reyes, riaditeľ Regionálneho múzea v Iquique, ktorý je fanúšikom týchto pamiatok od detstva, čo je podľa jeho slov dôvod, prečo sa stal archeológom.

V púšti Atacama takmer celý rok neprší. Neustály slnečný svit a drsné podmienky spôsobujú, že je tu málo rastlín a živočíchov. Pimentel hovorí, že krajina sa nezmenila už 25 miliónov rokov.

V posledných desaťročiach lokalitu navštevuje čoraz viac výskumných skupín a turistov, ktorí obdivujú a študujú artefakty. Na archeologických zájazdoch boli postavené miestne podniky a sprievodcovia a poskytovatelia ubytovania majú teraz problém prežiť. Jeden zo zainteresovaných povedal, že sú smutní a frustrovaní, ale aj bezmocní.

Najväčším problémom je, že vláda stále nezakazuje športové súťaže, ktoré poškodzujú historické artefakty. Zatiaľ sa stalo len to, že boli vyvesené tabule, ktoré upozorňujú na výnimočné miesto. Skúsenosť je však taká, že väčšina ľudí, najmä rely a motorkári, ktorí sa tu objavujú nelegálne, ignorujú hodnoty územia a neberú na vedomie žiadne sankcie.

Súvisiace články