Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Objavili pozostatky záhadnej ríše: Rimania ju nedobyli
Zdielať na

Objavili pozostatky záhadnej ríše: Rimania ju nedobyli

Zdroj: FreePik

Ako vieme, Rímska ríša začala dobývať Pyrenejský polostrov približne pred 2 300 rokmi, ale šokujúci nový objav by to mohol vyvrátiť.

V priebehu mnohých storočí si Rimania podmanili Stredomorie a dokonca rozšírili svoj vplyv prakticky na celý vtedy známy svet. Ich artefakty sa preto dodnes pravidelne nachádzajú pri archeologických vykopávkach.

V Španielsku sa výskumníkom podarilo nájsť rímske mesto, ktoré sa dlho považovalo za stratené - spolu so skrytou, viac-menej neznámou ríšou. Vykopávky totiž odhalili pozostatky hneď niekoľkých osád, čím odhalili existenciu štátu, ktorý bol novinkou aj pre historikov.

V roku 2023 začali výskumníci z univerzity v Cádize s vykopávkami v okolí rieky Guadalete, kde Maurovia v 8. storočí vybojovali svoju prvú veľkú bitku proti kresťanom. Výskumníci očakávali, že tam nájdu nejaké drobné materiálne dôkazy o rímskom vplyve, ale výsledky ich prekvapili.

Presnejšie odhalili 57 lokalít, skutočnú sieť starovekých osád. To ich okamžite viedlo k záveru, že táto oblasť bola v rímskom období oveľa dôležitejšia, než sa doteraz predpokladalo, a že by sa dokonca mohla považovať za samostatný štát.

Práce sa začali v okolí bývalej rímskej vily. Predpokladá sa, že dobývanie Itálie v Hispánii (Iberii) sa začalo v roku 264 pred n. l., ale nedávne nálezy mohli tento predpoklad vyvrátiť. Na skutočné odhalenie histórie tejto záhadnej „krajiny“ však bude potrebný ešte dlhý výskum.

Práve tu sa našli pozostatky záhadnej osady:

Súvisiace články