Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Staroveký nález mení históriu Karpatskej kotliny
Zdielať na

Staroveký nález mení históriu Karpatskej kotliny

Zdroj: FreePik

Pred dva a pol tisíc rokmi Gréci stále úspešne bojovali proti Peržanom. Z tohto obdobia pochádza vzrušujúci archeologický nález v Chorvátsku.

V Grécku vznikla jedna z najvýznamnejších kultúr staroveku, v ktorej bojovali rôzne kmene a mestské štáty, ktoré sa navzájom spojili a formovali tak chod dejín. Jedným z najjasnejších období bolo 5. storočie pred n. l., keď sa im dokonca podarilo poraziť hrozivých Peržanov.

Širšia helénska kultúra sa rozšírila ďaleko za hranice súčasného Grécka. Nie je preto prekvapujúce, že archeologické nálezy, ktoré s ňou súvisia, sa stále objavujú na tých najneočakávanejších miestach v Európe, Ázii alebo dokonca v severnej Afrike.

Napríklad nedávne vykopávky gréckej vojnovej prilby by mohli byť súčasťou prepisovania starovekej histórie. Je to najmä preto, že sa nenašla na Peloponéze, ale oveľa ďalej, v dalmatínskej (južnej) oblasti Chorvátska.

Vojenský artefakt naznačuje, že v tejto oblasti existovala významná civilizácia ešte pred príchodom Rimanov. Samozrejme, že ide o Ilýrov, o ktorých sme už vedeli, ale zdanlivo jednoduchá prilba teraz vrhá nové svetlo na ich úlohu na Balkáne.

Grécko-ilýrska prilba sa našla pri dedine Zakotorac, asi 70 kilometrov severozápadne od mesta Dubrovník. Okrem nej našli bohato zdobené, veľmi cenné šperky, ktoré výskumníkom tiež veľa napovedajú.

Zaujímavé je, že podobná prilba sa našla aj v roku 2020 a archeológovia oba nálezy datujú do 5. a 6. storočia pred naším letopočtom, teda do obdobia perzských vojen. To zároveň znamenalo obdobie rozkvetu miestnej ilýrskej spoločnosti.

Hoci sa prilba našla v hrobe, odborníci sa domnievajú, že nemohla byť súčasťou pohrebného rituálu. Pravdepodobne ju tam umiestnili neskôr ako nejaký dar. Ilýri, ktorých jazyk a kultúra nie sú dobre známe, stratili svoju vedúcu úlohu v regióne v 1. storočí pred n. l. po násilných rímskych výbojoch.

Šperky nájdené vedľa prilby svedčia o tom, že miestna elita bola veľmi bohatá. Pravdepodobne zbohatli na kontrole obchodných ciest, ktoré viedli cez túto oblasť, a to bolo príčinou ich pádu, pretože Rimania nemohli nechať región v ich rukách.

Tu v 5 minútach vysvetľujú rozdiely medzi gréckymi prilbami:

Súvisiace články