Zatiahnuté
15°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Objavili stratené staroveké grécke mesto: Písal o ňom Aristoteles
Zdielať na

Objavili stratené staroveké grécke mesto: Písal o ňom Aristoteles

Pozrite si tiež archívne video o starovekých športových hrách v Grécku.

Bolo objavené dávno stratené mesto, ktorého ruiny sú stále neporušené.

V Turecku boli vďaka ustupujúcim vodám priehrady Bayramic objavené ruiny starovekého gréckeho mesta, informuje Greek Reporter. Ruiny mesta sa stali viditeľnými po prvýkrát po dlhom čase po tom, čo hladina vody v priehrade výrazne klesla v dôsledku sucha, čo umožnilo opäť vidieť mesto známe len ako Skepsis.

Odborníci sa domnievajú, že ruiny patria starovekému mestu Skepsis, ktoré v rôznych obdobiach histórie obývali Gréci aj Rimania. Podľa názoru archeológov sa tu ľudia prvýkrát usadili v 6. storočí pred naším letopočtom a stalo sa jedným z mnohých starovekých gréckych miest v Malej Ázii na území dnešného Turecka.

Vysychaním vody sa tu objavil aj staroveký chrám a ruiny kúpeľov, pričom vedci odhadujú, že tieto stavby pochádzajú z obdobia pred približne 1 500 rokmi. Zaujímavé je, že hoci stavby pochádzajú z rímsko-byzantského obdobia, samotné mesto pochádza z obdobia klasickej gréckej civilizácie a nesie jej štýlové prvky.

Výskumník Dr. Oguz Kocyigit uviedol, že kúpeľná štruktúra je jednou zo vzácnych stavieb známych najmä z byzantského obdobia a je dôležitá pre svoje dekoratívne prvky. Poskytuje informácie o architektúre, stavebných technikách, kúpeľoch a kúpacích tradíciách tohto obdobia. To je jeden z dôvodov, prečo sú vykopávky ruín mesta také dôležité pre archeológiu.

V oblasti Skepsis žilo v určitom období mnoho slávnych ľudí, napríklad slávny jazykovedec Demetrius, ktorý v tejto oblasti žil v 2. storočí pred n. l. a je známy najmä vďaka svojmu historickému a geografickému komentáru k Iliade. Metrodorus, slávny učiteľ politiky, filozofie a rétoriky, bol tiež v istom období obyvateľom mesta a vo svojej dobe bol považovaný za skutočného novátora.

V istom období sa v meste navyše konali aj spisy Aristotela a Teofra, pričom prvý z nich sa o meste dokonca zmieňuje. V jednej zo skeptických pivníc sa tak nachádzali dôležité spisy, ktoré tam ukryl Aristotelov študent Néleus, aby zabránil ich uloženiu v pergamonskej knižnici. Nájdené mesto si môžete pozrieť na videu nižšie:

Súvisiace články