Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
NASA zverejnila desivú fotku: Jazero sa zmenilo cez noc
Zdielať na

NASA zverejnila desivú fotku: Jazero sa zmenilo cez noc

Zdroj: FreePik

Zmena je obzvlášť nápadná z vesmíru, ale situácia na brehu jazera nie je o nič lepšia.

Kvitnutie rias, ktoré sa začalo v júni, dosiahlo 13. augusta západnú časť povodia jazera Erie a pokrylo plochu približne 830 km2, informovalo Pozemské observatórium NASA (obrázok si môžete pozrieť TU).

Do 22. augusta sa táto plocha ďalej zväčšila a dosiahla pravdepodobne najväčší rozsah v tejto sezóne, 1 700 km2

Za nezvyčajnú zelenomodrú farbu sú zodpovedné mikroskopické organizmy nazývané sinice. Rozmnožili sa v reakcii na vysoké teploty a živiny, ako sú dusík a fosfor, ktoré sa do vody dostali v dôsledku poľnohospodárskej alebo priemyselnej činnosti. K tomuto javu prispievajú aj poveternostné faktory: v apríli 2024 zasiahli oblasť Erijského jazera rekordné zrážky, po ktorých nasledovala intenzívna vlna horúčav, čo vytvorilo ideálne podmienky na rozkvet letných rias.

V Erijskom jazere, štvrtom najväčšom z piatich severoamerických Veľkých jazier, pravidelne dochádza ku kvitnutiu rias, najmä v dôsledku živín, ktoré prináša rieka Maumee. Hoci riasy môžu byť fascinujúcim pohľadom, predstavujú vážnu hrozbu pre voľne žijúce živočíchy aj pre ľudí. Najdominantnejšie druhy siníc, ako napríklad Microcystis, produkujú toxický mikrocystín, ktorý sa koncentruje na vodnej hladine a môže sa uvoľňovať aj do ovzdušia.

Takéto toxické kvitnutie rias zriedkavo spôsobuje vážne zdravotné problémy u ľudí, ale podľa americkej Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) môžu toxíny siníc vyvolať alergické reakcie, ako sú kožné vyrážky, podráždenie očí a príznaky dýchacích ciest. Zvieratá, najmä hospodárske a domáce, môžu vážne ochorieť, ak pijú otrávenú vodu, a ryby sú vystavené riziku hromadného úhynu, pretože okrem nedostatku kyslíka musia bojovať aj s toxickými látkami.

Výskumníci z amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) rozmiestnili v západnej časti jazera Erie osem monitorovacích staníc na sledovanie úrovne toxického mikrocystínu. Podľa ich údajov hladiny toxínu dosiahli vrchol v polovici leta, koncom júla a začiatkom augusta, ale vysoké koncentrácie boli namerané ešte začiatkom septembra.

Takýto zber údajov spolu so satelitnými snímkami nám pomôže lepšie pochopiť kvitnutie rias a predpovedať, kedy sa môže vyskytnúť. Údaje tiež vyvolávajú ďalšie otázky o tom, prečo sa podobné veľké kvitnutia rias začali objavovať aj v iných Veľkých jazerách okrem Erijského, napríklad v jazere Superior. Nie je prekvapujúce, že hlavným podozrivým je zmena klímy.

Kvitnutie rias je nielen prírodným javom, ale aj vážnou hrozbou pre životné prostredie a ľudské zdravie. Keďže klimatické zmeny majú čoraz väčší vplyv na počasie, tento problém je čoraz častejší a závažnejší, čo má dlhodobé následky na postihnuté ekosystémy a komunity.

Súvisiace články