Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Hrozné tajomstvo pyramídy: Objav obrovskej diery mení dejiny
Zdielať na

Hrozné tajomstvo pyramídy: Objav obrovskej diery mení dejiny

Zdroj: Pexels/Luisa Castillo Osorio

V skutočnosti sú ľudské dejiny plné takýchto príbehov, ale mnohí ľudia o tejto nehode v pyramíde ani nevedia.

Egyptské pyramídy patria k najveľkolepejším stavbám na svete, ktoré sa radia na popredné miesta v zozname divov ľudskej histórie. A pyramídy v Gíze sú na vrchole zoznamu siedmich divov. Najmenšia z nich je Menkaureho, ale je možno najveľkolepejšia.

Kedysi bola pokrytá úžasne krásnymi ružovými žulovými kameňmi, ale v priebehu storočí ich odstránili a znovu použili na inom mieste, takže dnes tento nádherný kryt na pyramíde neuvidíte. Žulové bloky boli prevezené do Alexandrie. Pyramída mala mnoho prístavieb a predtým ju obklopovali dva veľké múry.

Čo je však tá diera na boku?

V minulosti pyramídy opakovane rozbíjali, aby ich vykradli. Tieto nájazdy zanechali aj hrozné vonkajšie škody na mnohých najkrajších stavbách sveta, ale všetky pokusy zatienili pokus Saladinovho syna, sultána al-Azíza Uthmána, o zbúranie pyramíd v 12. storočí. Po veľkom sultánovi zdedil polovicu ríše, ktorá zahŕňala dnešný Egypt. Sultán sa pokúsil pyramídy zničiť, počnúc Menkaureho pyramídou, ale ničenie spotrebovalo obrovské prostriedky, sotva sa gigantické kvádre pohli z miesta, a aj keď sa pohli z miesta, bolo potrebné vynaložiť obrovské množstvo práce na ich odstránenie po častiach.

Preto demoláciu nakoniec zastavili, ale obrovská diera v pyramíde nesie výsledok tejto rozsiahlej operácie. 

Súvisiace články