Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Vo Veľkej pyramíde objavili dutinu veľkú ako Socha slobody
Zdielať na

Vo Veľkej pyramíde objavili dutinu veľkú ako Socha slobody

Zdroj: FreePik

Čo sa skrýva v gigantickej komore nad Veľkou galériou, jedným z najznámejších miest Veľkej pyramídy v Egypte?

Veľká pyramída v Gíze bola nielen jedným z divov starovekého sveta, ale je aj divom, ktorý dodnes udivuje ľudí. Tvorí ju približne 2,3 milióna kamenných blokov, čo predstavuje približne 5,5 milióna ton vápenca a 8 tisíc ton žuly. Ľahko sa dá vypočítať, že priemerná hmotnosť jedného bloku je viac ako 2 tony, čo je váha terénneho vozidla.

Ako ich mohli vykopať, prepraviť a uložiť na miesto pomocou 4 500 rokov starej technológie? Možno starovekým Egypťanom pomáhali mimozemšťania alebo obri? Je to nepredstaviteľné, ale to nie je jediné tajomstvo Veľkej pyramídy.

Nedávno bola napríklad objavená obrovská komora - presnejšie povedané, predpokladá sa, že obsahuje obrovskú, doteraz nepreskúmanú dutinu. Nie hocikde, ale nad slávnou Veľkou galériou má táto chodba vedúca do Kráľovskej komnaty výšku 8,6 metra a dĺžku takmer 47 metrov.

Vedci sa domnievajú, že doteraz neznáma dutina - alebo skôr miestnosť - sa nachádza práve nad ňou a mohla by byť prinajmenšom rovnako gigantická. Veľkosť jaskyne naznačuje, že by sa do nej zmestila Socha slobody v New Yorku. Dutina nemá vchod, takže ak sa má otvoriť, musí sa do nej vyrezať otvor.

V skutočnosti sa podozrenie, že sa tam nachádza, objavilo už v roku 2017, ale egyptské úrady sa obávajú akéhokoľvek nového objavu, ktorý by mohol „zamiešať“ to, čo o pyramídach vieme z vedy.

Čo by sa mohlo nachádzať vo vnútri? To nevie ani francúzsky výskumník Sebastien Procureur, čo, samozrejme, len ešte viac zvýšilo zvedavosť verejnosti. Mohlo by ísť o zámernú komoru, ale aj o konštrukčnú chybu alebo anomáliu - hoci šanca na to je mizivá.

Mnohí veria, že dutina by mohla ukrývať senzačné tajomstvá, minimálne jeden zvláštny predmet určite áno. Vieme, že zosnulý faraón Tutanchamón, ktorý zomrel mladý, mal dýku s čepeľou vyrobenou zo železa z meteoritov. Špekuluje sa, že z nej mohol byť vyrobený aj trón - možno by sme ho v tajomnej jaskyni našli.

Takto vyzerá tajomná jaskyňa:

Súvisiace články