Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Z vesmíru objavili obrovskú stavbu v Egypte: Nejde o pyramídu
Zdielať na

Z vesmíru objavili obrovskú stavbu v Egypte: Nejde o pyramídu

Zdroj: NASA Earth Observatory

Vyrastá zo zeme uprostred ničoho a môže zmeniť životy miliónov ľudí.

Keď príde reč na stavby vytvorené človekom a viditeľné z vesmíru, zaručene sa objaví téma pyramíd, pretože satelitné snímky ľahko odhalia tisíce rokov staré stavby, ktoré sú dnes takmer úplne obklopené obrovskou metropolou Káhira.

Aj zhora je to ohromujúci pohľad, ale pri bližšom pohľade už menej. Obrovské slumy, hory odpadkov a všetky znaky preplneného mesta so zastaranou infraštruktúrou.

Ak vidíte Káhiru len na fotografiách alebo navštívite hlavné pamiatky, veľa z toho si nevšimnete, ale ak sa po meste poobzeráte bližšie, uvidíte temnú stránku Káhiry.

Nie náhodou sa egyptská vláda rozhodla, že treba nájsť riešenie, pretože hlavné mesto sa stalo neobývateľným a hustota obyvateľstva sa zvyšuje, pričom veľa ľudí prichádza za prácou z vidieckych oblastí.

Predstavitelia krajiny sa napokon rozhodli vybudovať nové hlavné mesto, vzdialené asi 45 kilometrov od Káhiry.

Hoci sa na budúce megamesto už minuli miliardy dolárov, zatiaľ sa nenašlo jeho meno, ale to je v súčasnosti najmenší problém, väčším problémom je, ako znížiť tlak na Káhiru.

Hlavné časti mesta sú už hotové a na satelitných snímkach z vesmíru sú vidieť hlavné časti mesta, ako aj park Green River, ktorý je dvakrát väčší ako newyorský Central Park.

Khaled el-Husseiny, hovorca obrovského projektu, ešte v roku 2018 povedal, že Káhira sa jednoducho nemôže ďalej rozširovať a že obrovské preťaženie a zápchy ochromia mesto, ktorého populácia v posledných desaťročiach skokovo narástla. Nové hlavné mesto však len do určitej miery zmierni problémy a poskytne domovy pre 6 miliónov ľudí. Niektorí tvrdia, že budúci obyvatelia budú z vyšších vrstiev, takže Káhira bude naďalej mestom odpadkov a chudoby.

Súvisiace články