Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Cheops nebol staviteľom pyramídy? Objavil sa nový kandidát!
Zdielať na

Cheops nebol staviteľom pyramídy? Objavil sa nový kandidát!

Zdroj: FreePik

Je Veľká pyramída v Gíze len miestom odpočinku egyptského faraóna, ktorý zomrel pred štyri a pol tisíc rokmi? Vyvracia to veľmi vzrušujúca teória.

Existujú staroveké kresťanské spisy, o ktorých ich autori tvrdia, že sú božským zjavením, no v Biblii sa nenachádzajú. Tie, ktoré neboli súčasťou kánonu, sa nesmeli verejne čítať, ba ani kopírovať, takže sa ich zachovalo pomerne málo.

Patria medzi ne knihy proroka Henocha, z ktorých najstaršie pochádzajú z 3. storočia pred naším letopočtom. Ak čítame posvätné spisy, je nám hneď jasné, prečo boli vynechané z „oficiálneho“ Písma.

Tak to bolo aj v prípade Ericha von Dänikena, spisovateľa, dokumentaristu a propagátora paleoastronautiky, ktorý považuje proroka Henocha za veľmi dôležitú osobu, pretože podľa neho nielenže mal kontakt s mimozemšťanmi a prostredníctvom nich sa dozvedel o iných svetoch, ale aj postavil jednu z najznámejších stavieb na Zemi.

Veľká pyramída v Gíze, známa aj ako Cheopsova pyramída, je jedným zo siedmich divov starovekého sveta. O vzniku tohto fantastického architektonického diela, ktoré sa spája s faraónom Cheopsom, sa vie len málo, hoci pred našimi očami stojí už tisícky rokov.

Historici Manetho a Herodotos, ako aj ľudová slovesnosť ho pripisujú faraónovi, ktorý vládol v 26. storočí pred naším letopočtom, ale zmienok o jeho interiéri je veľmi málo a môže ísť o nápisy umiestnené neskôr. „Je pravdepodobné, že by takýto ambiciózny cisársky vodca nepokryl vnútro gigantickej pyramídy vlastnými výkonmi?“ - pýta sa Däniken.

Myslí si, že to nebol Cheops, kto mohol vytvoriť veľkú pyramídu, ale spomínaný Henoch, ktorý s pomocou vyspelejšej civilizácie vytvoril úžasnú stavbu. Ktorú by sme mimochodom dnes pravdepodobne nedokázali postaviť.

Ale aký bol jej účel? Podľa Dänikena dnes poznáme asi 1 percento prázdneho priestoru (dutín, komôr, chodieb) vo vnútri Cheopsovej pyramídy, ale francúzsky výskumný tím odhaduje, že by to mohlo byť až 15 percent.

Čo by sa mohlo skrývať v týchto zatiaľ neznámych skrýšach? Däniken sa domnieva, že pyramída bola postavená pred slávnou biblickou potopou, aby ukryla pred zničením tajné dokumenty a artefakty, ktoré odhaľujú pôvod ľudstva. Bolo by fascinujúce ich nájsť.

V tomto videu sa skúma aj vzťah medzi Henochom a pyramídou:

Súvisiace články