Jasno
24°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Záhada jazera kostier v Himalájach vyriešená
Zdielať na

Záhada jazera kostier v Himalájach vyriešená

Zdroj: FreePik

V jazere a na jeho brehoch v nadmorskej výške päťtisíc metrov sa našli stovky ľudských pozostatkov.

Jazero Roopkund sa nachádza v odľahlej himalájskej vysočine Uttarákhand v Indii v nadmorskej výške viac ako päťtisíc metrov. Záhadná stojatá voda je známa aj ako jazero kostier. Záhada obklopujúca jazero súvisí s ľudskými kostrami, ktoré tu v roku 1942 našiel britský lesník.

Vedcov a verejnosť ohromil objav stoviek ľudských kostier v jazere a jeho okolí, ktoré sa vďaka chladnému a suchému prostrediu zachovali vo výbornom stave.

Prvotné vyšetrovanie naznačovalo, že kostry mohli byť obeťami hromadnej smrti, ktoré zomreli niekedy okolo 9. storočia. Novšie genetické testy však ukázali, že kostry nie sú obeťami jednej udalosti. Ľudské pozostatky patria dvom rôznym genetickým skupinám: jedna skupina by mohla pochádzať z Indie, zatiaľ čo druhá skupina by mohla mať stredomorský pôvod.

Jedným z najzaujímavejších zistení bolo, že mnohé obete mali na lebkách a ramenách okrúhle stopy po tupých úderoch. To naznačuje, že ich mohlo zabiť neuveriteľne silné krupobitie, pri ktorom z oblohy padal ľad veľkosti tenisových loptičiek.

Túto teóriu podporovala miestna legenda, ktorá hovorí o tragickom konci významnej skupiny pútnikov, ktorých zasiahol hnev bohov v podobe silného krupobitia. Príbeh hovorí, že kráľ Yazdhawal chcel požehnať svoje dieťa bohom. Kňazi ho varovali, aby na posvätné miesto nevodil hlučný oddiel, pretože by narušil posvätnú pôdu, ale on to ignoroval. Počas cesty kráľovná porodila dieťa, čo sa oslavovalo hlasnou hudbou a tancom. To rozhnevalo bohyňu tohto miesta, a tak na ľudí padali krúpy a všetkých ich zabila.

Rádiokarbónové datovanie kostí ukazuje, že ďalší ľudia prišli k jazeru s odstupom stoviek rokov, ale ich smrť bola rovnako nečakaná a plná utrpenia.

Niektoré teórie naznačujú, že cesta k jazeru bola súčasťou starobylej pútnickej trasy, čo môže vysvetľovať, prečo sa tam ľudia nachádzali v rôznych časoch. Prítomnosť skupiny stredomorského pôvodu však zostáva záhadou a nie je jasné, ako sa títo ľudia z oveľa južnejších oblastí dostali do tejto odľahlej časti Himalájí.

Záhada jazera už dlho priťahuje výskumníkov, historikov a turistov. Napriek genetickým a archeologickým štúdiám pôvod kostier a presné okolnosti ich smrti stále nie sú úplne jasné. Lokalita je jedinečná tým, že sa tu okrem ľudských pozostatkov našli aj fragmenty oblečenia, zbraní a iných artefaktov, ktoré poskytujú ďalšie informácie o tom, čo sa tu stalo.

Súvisiace články