Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Vedci objavili na dne jazera záhadnú 3000 rokov starú sochu
Zdielať na

Vedci objavili na dne jazera záhadnú 3000 rokov starú sochu

Pozrite si tiež archívne video o egyptských artefaktoch.

Na soche sú vidieť odtlačky prstov jej majstra.

Hlinená socha objavená na podmorskom archeologickom nálezisku Gran Carro di Bolsena v Aiole v Taliansku by mohla pochádzať z 9. alebo 10. storočia pred naším letopočtom, informoval portál Popular Mechanics. Socha bola objavená na bývalom obývanom mieste, ktoré mohlo byť kedysi súčasťou mesta.

Objavená starodávna socha, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako žena, je zrejme nedokončeným umeleckým dielom. Ako sa uvádza v dokumente, hoci umelec sochu nedokončil, toto dielo poskytuje množstvo informácií o umení tohto obdobia.

Hlinená socha je napríklad v takom dobrom stave, že podľa vyhlásenia odborníkov z talianskeho ministerstva kultúry sú na nej stále viditeľné odtlačky prstov, akoby bola čerstvo vyrobená. Existujú aj náznaky, že socha mala v určitom okamihu na sebe "šaty", ktoré sa však časom stratili.

Odborníci tvrdia, že hlinená figúrka sa podobá skôr na bábiku, ktorá sa bežne nachádza na pohrebiskách, ale podľa nich to skôr naznačuje, že sa v dávnych dobách používala na rituály, ako aj podobné figúrky. Je to prekvapujúca záhada, ktorá sa v rímskych dejinách často prehliada - ľudia mali skutočne veľa rituálov.

Oblasť jazera Aiola je už dlho miestom cenných objavov, pričom skutočný prelom nastal v roku 1991. V prírodnej vode boli objavené nálezy datované až do doby železnej s artefaktmi z ranej histórie ľudstva vrátane drevených stĺpov a keramických kúskov.

V jazere Aiola sa našli aj stopy po stratenej osade úplne ponorenej do vody a odtiaľ bolo verejnosti vystavených niekoľko artefaktov - ide o jedno z mnohých veľmi dôležitých miest, ktoré ukazujú krásnu a pestrú históriu Talianska.

Súvisiace články