Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Tajné dvere vo Veľkej pyramíde: Kľúč k záhade Egypta?
Zdielať na

Tajné dvere vo Veľkej pyramíde: Kľúč k záhade Egypta?

Zdroj: FreePik

Vo Veľkej pyramíde sa našli troje záhadné dvere, vedci už tušia, čo by sa za nimi mohlo skrývať.

Egyptské pyramídy stále ukrývajú mnoho záhad a tajomstiev, ako aj množstvo nepreskúmaných chodieb, chodbičiek a miestností, ktoré archeológovia pomaly odkrývajú. Bývalý egyptský minister cestovného ruchu a starožitností Zahi Havassah nedávno oznámil projekt na preskúmanie nepreskúmaných oblastí Cheopsovej, čiže Veľkej pyramídy.

Archeológovia už dávnejšie objavili tri tajné dvere vo vnútri pyramídy a to, čo sa za nimi skrýva, by mohlo vyriešiť jednu z najväčších záhad Egypta. Našli chodbu dlhú približne 9 metrov, ktorá je uzavretá niekoľkými dverami. Dvere boli pre odborníkov ťažko prístupné a nikto presne nevie, čo sa za nimi skrýva, ale archeológovia sa domnievajú, že za funkciou dverí sa môže skrývať nadpozemské posolstvo.

Jedny z troch dverí sú pri južnom vchode do druhej komory, ktoré majú dve medené kľučky. Druhé dvere sú len dvadsaťjeden centimetrov za nimi a tretie, v severnom tuneli, majú tiež dve medené kľučky.

Vedúci archeologického tímu uviedol, že hoci pyramídy zvonku vyzerajú jednoducho, ich interiéry sú oveľa komplikovanejšie. A vnútro Veľkej pyramídy je mimoriadne zložité, čo fascinuje archeológov a historikov.

Ešte v decembri 2023 archeológovia v rámci prebiehajúceho projektu zorganizovali týždňový prieskum, aby zistili, čo sa skrýva za tajnými dverami. Majú však určitú predstavu o tom, akú funkciu mohli mať, pretože výskumníci sa domnievajú, že išlo o symbolické dvere, cez ktoré mohol faraón prejsť do podsvetia.

Aká bola ich skutočná funkcia, sa ukáže až vtedy, keď sa ich podarí odomknúť, čo by mohlo vyriešiť jednu z mnohých záhad Veľkej pyramídy.

Súvisiace články