Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Zakopaná pyramída: Ukryté tajomstvo starovekého Egypta
Zdielať na

Zakopaná pyramída: Ukryté tajomstvo starovekého Egypta

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako stavali pyramídy.

Od objavenia hrobky faraóna Tutanchamóna nebol v Egypte objavený senzačný nález. Možno zakopaná stavba ukrýva jedno z najväčších tajomstiev starovekej ríše?

Egyptská archeológia napreduje už sto rokov v rýchlom tempe, odkedy Howard Carter objavil v Údolí kráľov hrobku mladého faraóna Tutanchamóna. Stále ide o najznámejší staroveký nález v regióne a staroveká ríša svoje tajomstvá nevydáva ľahko.

Niektoré poklady sú však stále ukryté hlboko v zemi, napríklad hrobka kráľovnej Nefertiti. Stále sme ju nenašli, hoci odborníci sú presvedčení, že sa môže nachádzať v bezprostrednej blízkosti jej nevlastného syna Tutanchamóna.

Rovnako záhadné je aj miesto posledného odpočinku Imhotepa, ktorý žil v 27. storočí pred Kristom a slúžil pod faraónom Džoserom. Bol to skutočný polyhistor, ktorý sa zaslúžil o vytvorenie majestátnych pyramíd z "prízemnej" mastaby, čo bol obrovský skok vpred v dejinách architektúry tohto obdobia.

Imhotep bol aj lekár, básnik, spisovateľ, sochár, radca, kancelár, veľkňaz a podľa niektorých aj mimozemská bytosť. Keď už pre nič iné, bolo by vhodné dôkladnejšie preskúmať jeho pozostatky, aby sa to potvrdilo, ale to sa zatiaľ nepodarilo.

Hrobka Imhotepa, uctievaného ako boh, sa pravdepodobne nachádza v Sakkáre, možno v blízkosti nedokončenej stupňovitej pyramídy faraóna Sechemcheta, pretože mu slúžil po Džoserovej smrti. Zvyšky stavby, ktorá sa začala okolo roku 2645 pred n. l., sú známe aj ako pochovaná pyramída, pretože dnes sa najviac podobá obrovskej hlinenej kupole.

Nedokončená pyramída sa mala podobať na Džoserovu, ale kvôli krátkej vláde Sechemcheta (trvala asi 6 rokov) sa dielo nedokončilo. V roku 1951 ju objavil egyptológ Zakaria Goneim, ktorého uprostred púšte zaujal hranatý tvar.

Po vykopávkach si uvedomil, o aký rozsiahly komplex ide: 520 metrov v smere sever - juh a 180 metrov v smere východ - západ. V jeho strede stála pyramída so základňou dlhou 115 metrov a len s jednou úrovňou (schodiskom). Imhotepovo meno sa objavuje aj na jednej zo stien komplexu, a tak vieme, že sa na ňom podieľal. Mohlo to byť miesto jeho posledného odpočinku?

Toto video ukazuje, čo ďalšie sa môže skrývať pod egyptskými pyramídami:

 

Súvisiace články