Jasno
22°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Pod mayskou pyramídou objavili najmodernejšiu technológiu
Zdielať na

Pod mayskou pyramídou objavili najmodernejšiu technológiu

Pozrite si tiež archívne video o Mayskom kalendári.

Vedci urobili v Amerike významný objav.

Obrovský objav sa podaril vedcom v Amerike pod mayskými pyramídami. O každodennom živote stredoamerických civilizácií sa vie len veľmi málo a vedci sa rozchádzajú v názore na to, ako tieto civilizácie zmizli z mapy, aby čakali celé stáročia, kým boli ich mestá v Mexiku a Guatemale znovuobjavené. Nebola to ľahká úloha, pretože tieto obrovské, kedysi prosperujúce osady boli husto pokryté džungľou, takže bol zázrak, že bádatelia pred takmer 150 rokmi našli a objavili obrovské stavby a pyramídy pod hustou vegetáciou.

Naše poznatky o mayskej kultúre sa neustále rozširujú a to, čo sa teraz podarilo objaviť, je skutočnou svetovou senzáciou, ktorá nám umožňuje pochopiť, ako mohla táto kultúra pred stáročiami tak prekvitať.

To, čo sa teraz podarilo objaviť, je skutočný technický výkon.

V meste Tikal našli archeológovia dômyselné systémy na filtrovanie vody, na ktoré Mayovia priviezli materiál z veľkej diaľky. Bravúrna teda nebola len samotná stavba, ale aj dopravné práce a plánovanie logistiky. A tento systém nie je starý niekoľko storočí, je starý tisíce rokov a odborníci tvrdia, že je starý viac ako dvetisíc rokov.

Mayovia používali kryštály a minerály v zariadeniach na filtrovanie vody, ktoré používame dodnes. Používali materiály, ktoré dokázali z vody odfiltrovať škodlivé látky. Medzi ne patrí aj zeolit, ktorý v minulosti používali aj Mayovia.

A tieto znalosti presahujú znalosti iných vyspelých civilizácií, ktoré pôsobili na Zemi pred tisíckami rokov.

Súvisiace články