Oblačno
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Staroveký nález v Izraeli: Biblická pravda sa potvrdila!
Zdielať na

Staroveký nález v Izraeli: Biblická pravda sa potvrdila!

Zdroj: FreePik

Stavba sa spomína v dvoch rôznych knihách Biblie.

Archeológovia objavili 3 000 rokov starú stavbu, ktorá na prvý pohľad nemusí veľa hovoriť, ale teraz sa ukazuje, že tento objav plne podporuje príbehy v Biblii.

V dvoch rôznych biblických textoch sa spomína deväť metrov dlhá priekopa v Dávidovom meste v Jeruzaleme.

Novoobjavená priekopa poskytuje dôkaz o tom, že Dávidovo mesto bolo kedysi rozdelené na dve časti, o čom sa medzi vedcami dlho diskutovalo. Špeciálnu priekopu objavili archeológovia z Tel Avivskej univerzity a Úradu pre starožitnosti.

Predpokladá sa, že priekopu vytvorila skala vykopaná medzi Chrámovou horou a oblasťou Ophel a Dávidovým mestom. Tím odborníkov vysvetlil, že údaje dokazujú, že priekopa vznikla v dobe železnej.

To sa úplne zhoduje s obdobím, keď boli napísané knihy Kráľov a Samuelove knihy. Ide o mimoriadne významný objav, pretože v týchto spisoch sa mesto opisuje ako rozdelené na dve časti.

Vedci z Izraelskej asociácie pre starožitnosti (IAA) prišli s nasledujúcim vysvetlením tohto mimoriadneho objavu:

"Je to dramatický objav, ktorý otvára novú diskusiu o termínoch v biblickej literatúre, ktoré sa týkajú topografie Jeruzalema, ako sú Ophel a Millo."

- uviedol Dr. Yiftah Shalev, vedúci vykopávok a dodal, že takéto významné jeruzalemské stavby a lomy sa zvyčajne datujú do strednej doby bronzovej, približne pred 3 800 rokmi až do začiatku 2. tisícročia pred Kristom.

Poukázal na to, že ak bola priekopa vykopaná v tomto období, bolo to na ochranu mesta zo severu: jediného slabého miesta na svahu Dávidovho mesta. Odborníci sú si istí, že sa používal počas Prvého chrámu a Judského kráľovstva (9. storočie pred n. l.), takže vytváral jasný nárazník medzi obytným mestom na juhu a horným mestom na severe.

Súvisiace články