Oblačno
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Gigantický nález pod egyptskou pyramídou: Starý 4600 rokov
Zdielať na

Gigantický nález pod egyptskou pyramídou: Starý 4600 rokov

Pozrite si tiež archívne video o významnom objave z čias faraónov.

Úžasné prekvapenie tam Egypťania neumiestnili náhodou.

Na zozname najzáhadnejších stavieb sveta okrem Stonehenge, Sfingy a kamenných hlavách na Veľkonočnom ostrove sú pravdepodobne na prvom mieste egyptské pyramídy, ktoré dodnes uchovávajú nespočetné množstvo tajomstiev. Navyše, sa k nim viaže množstvo legiend, ktoré vedci ani odborníci nedokážu vyvrátiť.

Málokto vie, ale pod egyptskými pyramídami, okrem množstva chodieb a tunelov, predtým našli aj niečo, čo tam na prvý pohľad nepatrilo a neskôr ju vedci pomenovali podľa faraóna Chufua - Cheopsova loď. Gigantickú stavbu objavil v 50. rokoch 20. storočia uznávaný archeológ Kamal el-Mallakh.

Faraón Cheops vládol v 26. storočí pnl. a viaže sa k nemu aj Veľká pyramída v Gíze. Táto 4600 rokov stará loď bola nájdená vo faraónovej hrobke, ktorá má bezkonkurenčnú historickú hodnotu. Vedci dodnes presne nevedia, prečo sa dostala k faraónovi.

Existuje niekoľko vysvetlení.

Podľa vedcov mohla mať duchovný význam, pochovali ju vedľa faraóna, aby sa s pomocou lode ľahšie dostal k bohu slnka Ré v posmrtnom živote. Ale je tiež možné, že loď bola Cheopsovou pútnickou loďou, s ktorou navštívil sväté miesta, a bola umiestnená vedľa neho, aby ju mohol použiť v posmrtnom živote.

Loď rozobraná na kusy a umiestnená vedľa panovníka a výskumníkom trvalo niekoľko rokov, kým postavili štruktúru pozostávajúcu z 1 224 kusov. Neskôr, vo veľkolepom predstavení, bola prevezená do jedného z najnovších egyptských múzeí.

Takto vyzerá 4600 rokov stará loď:

Súvisiace články