Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Kto postavil egyptské pyramídy? Tu je znepokojujúca odpoveď
Zdielať na

Kto postavil egyptské pyramídy? Tu je znepokojujúca odpoveď

Pozrite si tiež archívne video o významnom objave z čias faraónov.

Záhadné smaragdové tabuľky Thotha môžu konečne odpovedať na odvekú otázku.

V múroch egyptských pyramíd sa skrýva množstvo tajomstiev, a na väčšinu z nich archeológovia stále nevedia odpovedať. Napriek našim moderným nástrojom mali faraóni v rukách tajomstvá, ktoré nás dodnes mätú. Odpovede sa skrývajú v dávnej minulosti a môžu ich vysvetliť predmety, ako napríklad Tabula smaragdina alebo Smaragdová tabuľka, ktorá sa kedysi objavila v egyptskej hrobke Herma Trismegista.

Samotná postava Herma je mýtická, pretože predstavuje skôr stupeň zasvätenia než meno, a tabuľka sa stratila v búrlivých dejinách, ale aspoň vieme, čo obsahuje. Podľa mýtu tabuľky zostavil Thót - pisár bohov -, celkovo ich bolo 42.

Zapísal na ne princípy, ktorými sa riadil vesmír, a potom ich ukryl, aby ich bežní smrteľníci nemohli nájsť. To môže urobiť len Thoth, keď sa vráti, aby znovu zložil tajomné spisy, z ktorých sú dnes známe len fragmenty:

„Postavil som Veľkú pyramídu podľa vzoru Pyramídy pozemských mocností naveky, aby pretrvala v čase. V nej je magická veda, aby tu bola, keď sa opäť vrátim z Amenti. Kým spím v sálach Amenti, moja voľne putujúca duša je vtelená a prebýva medzi ľuďmi v tejto alebo iných podobách.“

O ďalších tabuľkách existujú len dohady, ktoré môžu obsahovať tajomstvá starovekých spoločností, ktoré prežili veľkú potopu, prepletené mytológiou a historickými udalosťami. Súvisí to aj so záznamami iných civilizácií, ktoré tiež opisujú biblickú potopu.

Spornejšou otázkou je, či sa niekedy nájdu všetky Thotove tabuľky a ich obsah, pretože niektorí tvrdia, že boli ukryté v Sieni záznamov a neskôr v Alexandrijskej knižnici, ale požiar zničil nielen starovekú budovu, ale aj písomné záznamy, ktoré obsahovala.

Súvisiace články