Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Tajomné dvere v egyptskej hrobke: Nikto nesmie vstúpiť
Zdielať na

Tajomné dvere v egyptskej hrobke: Nikto nesmie vstúpiť

Pozrite si tiež archívne video o významnom objave z čias faraónov.

Nazývajú sa falošné dvere a mali vážnu funkciu.

V egyptských hrobkách sa len zriedkakedy nájde veľa predmetov alebo pokladov. Väčšina egyptských hrobiek bola totiž po pochovaní vyrabovaná, takže vedci len veľmi zriedkavo narazia na objav, ktorý by mohol byť skutočne výnimočný. Jedným z najväčších doterajších objavov na svete bol objav hrobky faraóna Tutanchamóna Howardom Carterom pred sto rokmi, ale tento obrovský objav sa podaril aj preto, že faraónova vláda bola krátka a odborníci predtým písali, že táto hrobka nebola vytvorená pre neho.

Egyptské hrobky majú často dvere, ktoré nefungujú ako dvere, ale vyzerajú tak.

Ich spoločnou črtou je, že smerujú na západ a slúžia ako akási brána, duchovné dvere.

Spájajú svet živých a mŕtvych, v skutočnosti práve tu môže duša podľa viery Egypťanov prejsť na druhý svet. Tieto dvere sa používali aj na návrat zosnulých do sveta živých a práve tu mohli zosnulí prijímať obety. Je preto veľmi dôležitým architektonickým prvkom v egyptských hrobkách, ktorý spája kráľovské a nekráľovské hrobky.

Dvere majú tiež spoločné výtvarné prvky používané pri vstupoch do palácov. Zvyčajne boli pripevnené k stenám, ale našli sa aj také, ktoré už boli vyrobené z drevených dosiek. Nezriedka sa dokonca maľované falošné dvere nachádzali v samotnej rakve, na ktorej boli namaľované.

Na dverách sa často nachádzali aj nápisy, ktoré hovorili o kliatbách alebo ktoré posielali požehnanie tým, ktorí prinášali obety kráľovi.

Veľmi zaujímavé však je, že takéto falošné dvere sa našli v pohoriach v Južnej Amerike a zistilo sa, že tieto dvere spájajú aj svet živých a mŕtvych. Podľa legendy cez tieto dvere prechádzali veľkí hrdinovia do sveta bohov.

Neskôr sa to však v starovekom Egypte robilo aj tak, že sa okolo hrobiek skrývali falošné dvere, do ktorých sa nedalo vstúpiť, aby sa oklamali zlodeji a objavili dvere skutočných hrobiek.

Takto vyzerali tieto dvere:

Súvisiace články