Zatiahnuté
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Fascinujúce: 15 najdesivejších príšer Mariánskej priekopy
Zdielať na

Fascinujúce: 15 najdesivejších príšer Mariánskej priekopy

Pozrite si tiež archívne video o rozprávkovom tvorovi z morských hlbín.

Jedno z najnehostinnejších miest na Zemi prekypuje životom.

Mariánska priekopa je najhlbším miestom svetového oceánu, ktoré sa nachádza v západnej časti Tichého oceánu. Táto gigantická trhlina je hlboká viac ako 11 kilometrov, vďaka čomu sú tu mimoriadne drsné podmienky: neustála tma, vysoký tlak a nízke teploty ju robia výnimočnou. Napriek týmto extrémnym podmienkam je Mariánska priekopa domovom širokej škály živočíchov, ktoré sa prispôsobili výzvam hĺbok.

Jednou z najznámejších hlbokomorských rýb, ktoré žijú v Mariánskej priekope, je Abyssal grenadier, druh, ktorý preukázal veľmi zaujímavé prispôsobenia. Jeho telo je dlhé a tenké, čo mu umožňuje ľahký pohyb v hlbinách. Ich oči sú malé, keďže videnie nie je v tme primárnym zmyslom. Namiesto toho sa morské úhory orientujú a lovia pomocou chemických vnemov a hmatu.

Jedným z najfascinujúcejších javov hlbokomorského prostredia je bioluminiscencia, svetlo vyžarované živými organizmami. Jedným z najznámejších bioluminiscenčných druhov je Anglerfish (Čertotvaré) Na hlave má dlhé svietiace tykadlo, ktoré používa ako lákadlo na prilákanie koristi. Keď malá rybka alebo krab pláva smerom k svetlu, ryba sa jej rýchlo zmocní.

V Mariánskej priekope žije aj niekoľko druhov krabov, ktoré sú dobre prispôsobené extrémnemu prostrediu. Jedným z najzaujímavejších z nich je krevetka Rimicaris exoculata, ktorá žije v okolí hydrotermálnych prieduchov. Tieto krevety sú slepé a na hľadanie potravy používajú špeciálne chemosenzory na detekciu zlúčenín vo vode.

Medúzy sa vo významnom počte vyskytujú aj v hlbokomorskom prostredí. Pozoruhodná je najmä medúza Deepstaria enigmatica. Tento druh má obrovský, hodvábne priesvitný zvon, ktorým sa pomaly pohybuje vo vode, aby zbieral potravu. Zaujímavé je, že táto medúza je často spojená s rôznymi parazitickými kôrovcami, ktoré nachádzajú útočisko vo vnútri zvona.

Mnohé z hlboko žijúcich mäkkýšov a červov tiež vykazujú osobitné prispôsobenia. Červ Pompeii je jedným z najodolnejších organizmov v blízkosti hydrotermálnych prieduchov, kde teplota často presahuje 80 °C. Tieto červy sú pokryté hrubou vrstvou baktérií, ktorá ich chráni pred účinkami horúcej vody.

Hydrotermálne prieduchy sú hlbokomorské trhliny, v ktorých zo zemskej kôry vyteká horúca voda bohatá na minerály. Tieto prostredia poskytujú zvláštne prostredie pre druhy, ktoré sa nenachádzajú nikde inde. Baktérie a archeá žijúce v blízkosti rohov vykonávajú chemosyntézu, t. j. produkciu organických látok z anorganických zlúčenín, čím poskytujú potravu vyšším organizmom.

Biotop Mariánskej priekopy je zaujímavý nielen z biologického hľadiska, ale odhaľuje aj mnohé o možnostiach života v podzemí. Štúdium tu žijúcich druhov nám môže pomôcť pochopiť, ako sa organizmy prispôsobujú extrémnym podmienkam a aké mechanizmy im umožňujú prežiť. Okrem toho môže výskum hlbokomorských oblastí odhaliť aj nových kandidátov na lieky a biotechnologické aplikácie.

Pozrite si nasledujúce video týchto zvláštnych živočíchov:

;

Súvisiace články