Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V mrazivých vodách Antarktídy objavili tvora ako z nočnej mory
Zdielať na
Video

V mrazivých vodách Antarktídy objavili tvora ako z nočnej mory

Zdroj: Pixabay

Expedícia sa uskutočnila v Antarktíde, konkrétne na ostrove Rongé, jednom z najdrsnejších miest v oblasti. Stretla sa so vzácnym tvorom, ktorý vyzerá ako desivá morská príšera z hororového filmu.

Vďaka časopisu National Geographic, ktorý čoraz častejšie informuje o súkromných expedíciách, sa na internete nedávno objavila správa o stretnutí s unikátnou a vzácnou strašidelnou medúzou. Tento gigantický tvor bol objavený začiatkom 20. storočia a doteraz bolo potvrdených len stotridsať zaznamenaných pozorovaní. V minulosti sa najčastejšie vyskytovali exempláre náhodne chytené do sietí, ale v súčasnosti sú vďaka rastúcemu počtu výletov potápačských lodí pozorovania tohto druhu čoraz častejšie.

Podľa morských biológov a odborníkov bol všeobecne prijatý názor, že stygiomedúza sa vyskytuje najmä vo veľmi veľkých hĺbkach. Predpokladá sa, že do zóny, ktorú už dosiahlo slnečné svetlo, sa dostáva až vtedy, keď jej telo už trápia parazity. Pri najnovšom stretnutí však bezstavovec len voľne plával okolo miesta expedície a pravdepodobne lovil s takmer desať metrov dlhými ramenami. Jeho korisťou je planktón a malé ryby, ktoré žijú nielen v jeho obvyklej hĺbke 6 tisíc metrov, ale aj v blízkosti hladiny.

Bohatí civilisti, ktorí sa zúčastnili na potápaní (môžu stáť desiatky tisíc dolárov), boli aktivitou oceánskeho obra ohromení rovnako ako samotní vedci, ktorí sa snažili nečakané stretnutie čo najlepšie zachytiť. NatGeo našťastie dostalo aj autentické video z tejto udalosti a vy si môžete pozrieť skutočne úžasné ramená obrovskej medúzy. Zaujímavé je, že spozorovali aj symbiotického partnera spomínaného exemplára, ktorý nepatrí k jeho druhu. Jeho stálym spoločníkom bola ryba z čeľade brotula, podobná úhorovi. Zatiaľ čo medúza poskytuje istú formu ochrany, práve brotula dokáže okrem slnečného svetla preriediť jej pŕhlivé parazity.

Súvisiace články