Zatiahnuté
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Otvorili 5000-ročnú jaskyňu: Odborníci našli dávne tajomstvo
Zdielať na

Otvorili 5000-ročnú jaskyňu: Odborníci našli dávne tajomstvo

Pozrite si tiež archívne video o jaskyni mŕtvych netopierov.

Najnovší objav odborníkov odhaľuje dávne tajomstvo. Okamžite ho vyskúšali.

V Keni sa podaril fascinujúci objav: jamy vytesané do skaly ukrývajú staroveké hracie dosky. Archeologička Veronica Waweru z Yaleovej univerzity našla záhadné hracie dosky podľa tipu miestnych starších ľudí. Vedci predpokladajú, že vytesané diery mohli pastieri až pred 5 000 rokmi používať na hranie mancaly, starovekej strategickej hry, ktorá bola v tejto oblasti mimoriadne populárna. Herné dosky nájdené v nádhernej krajine rezervácie Lewa Game Reserve odhaľujú fascinujúce prelínanie hry a histórie.

Mancala je hra pre dvoch hráčov, ktorá sa hrá na jednej hracej doske. Hracia doska pozostáva z dvoch radov po šesť jamiek. Cieľom hráčov je zaplniť jamky na svojej strane a zároveň nechať prázdne jamky súperov. Hra sa končí, keď jednému z hráčov dôjdu kamene v jamkách. Víťazom sa stáva hráč, ktorý má vo svojej jamke najviac kameňov.

Tento kenský objav nám odhaľuje nielen radosť z hry, ale umožňuje nám nahliadnuť aj do života v dávnych časoch, keď ľudia trávili čas hrou a zábavou. Staroveké hry mancala vládnu na celom svete dodnes a tieto do kameňa vytesané hracie dosky nás prenášajú do pohlcujúcej ríše minulosti. Tajomstvá ukryté hlboko v jamách a ľudia, ktorí tu kedysi hrali, nás pozývajú na vzrušujúcu cestu za poznaním.

Waweru a jej tím pokračujú v prieskume oblasti, ktorý môže odhaliť nové tajomstvá. Staroveké pohrebisko v blízkom okolí môže poskytnúť nové informácie o starovekých hrách a ich hráčoch. Možno sú tieto hry a príbehy, ktoré sa za nimi skrývajú, rovnako vzrušujúce a dojemné ako hry, ktoré sa hrajú v dnešnom modernom svete.

Záhady minulosti, hry a života možno ešte nikdy neboli tak blízko ako teraz, keď skúmame tajomstvá starovekých hracích dosiek mancala v Keni.

POZRITE SI, AKO FUNGUJE STAROVEKÁ HRA MANCALA V NASLEDUJÚCOM VIDEU:

Súvisiace články