Zatiahnuté
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Pyramídy pomohla postaviť špičková technológia: Našli ju v Níle
Zdielať na

Pyramídy pomohla postaviť špičková technológia: Našli ju v Níle

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

Nie hocičo sa nachádza v okolí Nílu.

Staroveký Egypt bol sčasti ríšou divov, v ktorej prebiehali obrovské stavebné projekty na území, ktoré sa vôbec nepodobalo na dnešné. V minulosti vedci a odborníci identifikovali niekoľko ramien Nílu, ktoré už neexistujú. Pred tisíckami rokov však boli hlavným faktorom pri stavbe veľkých pyramíd.

Zaujímavé je, že takéto ramená viedli aj hneď vedľa pyramíd.

Nie je náhoda, že Níl bol pre Egypťanov zdrojom obrovskej sily a moci, a nie je náhoda, že sa našli mnohé vynálezy spojené s jednou z najdlhších riek na svete.

Takzvaný nilometer, ktorý existoval vo viacerých podobách, bol v starovekom meradle skutočnou špičkovou technológiou, ktorá Egypťanom umožňovala sledovať, merať a predpovedať výšku hladiny Nílu a jeho prípadné záplavy. To však nebol jediný účel vynálezu, bol to aj spôsob kontroly čistoty nílskych vôd.

Nilometre sa nachádzali všade okolo rieky, v samotnej rieke, v rôznych podobách, z ktorých niektoré možno vidieť aj dnes. Je to fascinujúci pohľad na tisíc rokov starý vynález, ktorý meral jeden z najdôležitejších pokladov Egypta.

Zohrával teda veľmi dôležitú úlohu pri umožňovaní plánovania poľnohospodárskych prác, ale zohrával aj kľúčovú úlohu pri predpovedaní nebezpečenstva. Nilometrom bol často len stĺp zapustený do rieky, ale Egypťania mali pre túto dômyselnú konštrukciu vytvoriť nádherné stavby, ktoré môžeme obdivovať dodnes.

;

Súvisiace články