Jasno
23°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
Konečne vieme, či najväčšia biblická postava bola skutočnou osobou
Zdielať na

Konečne vieme, či najväčšia biblická postava bola skutočnou osobou

Pozrite si tiež archívne video o najčítanejšej knihe na svete.

Biblické tajomstvo je konečne odhalené.

Filištínsky bojovník Goliáš je jedným z najznámejších biblických obrov, ktorého legendárny príbeh o súboji s Dávidom fascinuje čitateľov už celé generácie. Bol však Goliáš skutočnou osobou, alebo len metaforou viery a odvahy?

V 1. Samuelovej knihe v 17. kapitole Biblia hovorí o Goliášovi, ktorý sa postavil proti Izraelitom ako bojovník filištínskeho vojska. Goliáš bol impozantnej postavy: „Jeho výška bola šesť lakťov a jedna siaha. Mal na sebe brnenie a medenú prilbu a niesol obrovskú kopiju a štít. Filištínci sa denne vysmievali Izraelitom a vyzývali ich, aby poslali svojho šampióna na súboj, ktorý by rozhodol o osude oboch armád.“

Mladý Dávid, ktorý sa živil ako pastiersky chlapec, sa dobrovoľne prihlásil, aby sa postavil Goliášovi. Do boja nešiel odetý v brnení, s mečom v ruke, ale len s prakom a piatimi kameňmi. Dávid silou viery zamieril na Goliáša a zasiahol ho kameňom do čela. Obor padol a Dávid ho sťal vlastným mečom.

Skutočná osoba alebo legenda?

Existenciu Goliáša potvrdzujú archeologické dôkazy. Filištínci boli skutočný národ, ktorý žil na južnom pobreží starovekého Kanaánu. Archeológovia našli v Gaze, predpokladanom Goliášovom rodisku, kostry obrov, čo naznačuje, že v tejto oblasti skutočne žili ľudia mimoriadneho vzrastu.

Príbeh o Goliášovi nie je len napínavým opisom bitky, ale aj trvalým príkladom viery, odvahy a víťazstva. Dávidovo víťazstvo nad filištínskym obrom je triumfom malého človeka nad mocným tyranom a inšpiráciou pre nádej a vytrvalosť v časoch nešťastia.

Meno Goliáš znamená v hebrejčine „vyhnanec“. Súboj medzi Goliášom a Dávidom inšpiroval mnohé umelecké diela, od obrazov a sôch až po opery a filmy.

Goliáš nie je len legendárnym obrom v biblickej histórii, ale aj symbolom viery, odvahy a víťazstva. Jeho príbeh je inšpiráciou pre nádej a vytrvalosť v ťažkých časoch a pripomína nám, že aj ten najmenší človek môže dosiahnuť veľké veci, ak verí v seba a svoj cieľ.

;

Súvisiace články