Jasno
24°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
7000 rokov staré artefakty z dna jazera prepisujú históriu
Zdielať na

7000 rokov staré artefakty z dna jazera prepisujú históriu

Pozrite si tiež archívne video o pravekom jašterovi.

Ľudia z doby kamennej mohli na mori prekonať ohromujúcu vzdialenosť.

Obyvatelia Stredomoria z doby kamennej mali pôsobivé navigačné schopnosti, ktoré prekvapili historikov a archeológov. Dômyselnosť ich lodí sa dodnes nachádza na moderných plavidlách a prispela k vzniku prvých veľkých civilizácií v regióne.

Už v dobe kamennej prebiehal v Stredomorí čulý obchod, a to aj so vzdialenejšími regiónmi, napríklad s Pobaltím. Vedci dlho diskutovali o úrovni rozvoja lodnej dopravy v dobe kamennej, ale nová štúdia priniesla dôležité objavy.

Na dne jazera Bracciano neďaleko Ríma boli objavené pozostatky osady z doby kamennej starej 7 000 rokov. Archeológovia na mieste preskúmali päť kanoe. Najväčšia z nich je dlhá 10,34 metra a bola vytesaná z obrovského dubového kmeňa. Druhá kanoe bola vyrobená z jelšového dreva a mala drevený trám v tvare hríbu, ktorý mohol slúžiť ako kotvová bója. Ostatné kanoe boli vyrobené z jelše, topoľa a buka. Rozmanitosť materiálov použitých na týchto člnoch naznačuje, že naši predkovia pred 7 000 rokmi poznali výhody a nevýhody rôznych druhov dreva a vedome si vyberali to najvhodnejšie na svoj účel.

Nálezy v La Marmotta sú najstaršími takýmito nálezmi v Stredomorí a odhaľujú pôsobivé zručnosti človeka z doby kamennej v oblasti spracovania dreva a stavby lodí. Vedci sa domnievajú, že tieto lode sa nepoužívali len na prepravu po jazere, keďže rieka Arrone umožňovala ľahký prístup do Stredozemného mora. Existuje dostatok dôkazov o tom, že La Marmotta mala obchodné spojenie s gréckymi územiami a dokonca aj s Pobaltím. Obyvatelia osady sa mohli pochváliť aj výrobkami z ostrovov Lipari a ostrova Palmarola.

V roku 1998 nadšení experimentálni archeológovia dokázali, že tieto plavidlá z doby kamennej boli vhodné na dlhšie námorné plavby. Postavili dokonalú repliku jednej z kanoe a preplávali s ňou z Talianska do Portugalska, pričom prekonali približne 800 kilometrov.

Nálezy v La Marmotta poskytujú fascinujúci pohľad na vývoj plavby v dobe kamennej a poukazujú na pôsobivé technické a obchodné schopnosti našich predkov.

 

Súvisiace články