Skoro jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Zem zasiahol obrovský gama záblesk: Kataklyzme sme unikli
Zdielať na

Zem zasiahol obrovský gama záblesk: Kataklyzme sme unikli

Pozrite si tiež archívne video o apokalypse v Japonsku.

Obrovský výbuch v galaxii Cigara práve dorazil k nám.

Kozmický výbuch, ktorý sa na prvý pohľad zdal desivý, bol však len pre pozorovateľov na Zemi novinkou: v skutočnosti sa kataklyzma odohrala pred miliónmi rokov a viedla k novým objavom.

DETEKCIA ULTRAJASNÉHO ZÁBLESKU BOLA SENZÁCIOU SAMA O SEBE, PRETOŽE VÝBUCHY VZDIALENÝCH MAGNETAROV, TISÍCKRÁT JASNEJŠÍCH AKO NAŠE SLNKO, SÚ EXTRÉMNE KRÁTKODOBÉ, TAKŽE VEDCI V PODSTATE SPOZOROVALI IHLU V KOPE SENA V ZÁHADNEJ GALAXII MEISSER 82.

"Hviezdnu erupciu", známu aj ako cigarová galaxia, pozoroval teleskop Európskej vesmírnej agentúry, keď došlo k prudkému vzplanutiu, ktoré zaniklo v priebehu zlomku sekundy. Astrofyzici za posledných 50 rokov zaznamenali len tri takéto udalosti.

Novoobjavený magnetar, pozostatok po výbuchu supernovy s prekvapujúco hustou, kedysi jasnou hviezdou, má podľa článku uverejneného v časopise Nature pozoruhodne silné magnetické pole.

"Ak sa ich podarí odhaliť viac, dozvieme sa, ako často k týmto vzplanutiam dochádza a ako tieto hviezdy pri tom strácajú energiu,"

- povedal Ashley Chrimes, výskumný pracovník Európskej vesmírnej agentúry.

K podobným výbuchom dochádza pri zrode čiernych dier, pri splynutí neutrónových hviezd a vedci si okamžite uvedomili zvláštnosť tejto situácie.

"Okamžite sme si uvedomili, že ide o nezvyčajnú udalosť,"
- uviedol Sandro Mereghetti, výskumník z Národného inštitútu astrofyziky v Taliansku a hlavný autor štúdie.
"Gama záblesky zvyčajne prichádzajú z veľkých vzdialeností, ale tento pochádzal z blízkej galaxie,"

- dodal astronóm. Samozrejme, v astronomickom meradle to bolo len "blízko", čo je najlepšia možná správa, pretože vzplanutie, ktoré skutočne zasiahne naše okolie a bude namierené na Zem, by mohlo z našej planéty vyhladiť život.

V PREDCHÁDZAJÚCEJ ANIMÁCII NASA TIEŽ UKÁZALA, AKO BY TAKÁTO ERUPCIA VYZERALA:

Súvisiace články