Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NASA doteraz tajila TÚTO desivú misiu útoku na objekt vo vesmíre
Zdielať na
Chill

NASA doteraz tajila TÚTO desivú misiu útoku na objekt vo vesmíre

Zdroj: Pixabay

Testujú, či metóda videná vo filme Armagedon funguje aj v skutočnosti.

Pomerne značná časť sci-fi filmov vychádza zo šablóny, že Zem je ohrozená dopadom vesmírneho telesa, a preto musia odvážni astronauti zachraňovať ľudstvo aj za cenu svojich životov.

Akokoľvek desivo to znie, NASA a Európska vesmírna agentúra sa v podstate snažia na takýto scenár pripraviť svojim najnovším experimentom. Počas misie s názvom DART je cieľom vykonať plánovaný dopad na asteroid Didymos, ktorý prechádza 17,7 milióna kilometrov od Zeme.

Rozpoznať v nej scenár filmu Armagedon nie je ťažké a odborníci nepopierajú, že ich pokus čiastočne inšpiroval. Samozrejme, aj bez Brucea Willisa im je jasné, že na tento typ nebezpečenstva, ktoré ohrozuje našu planétu, treba vypracovať plán a riešenie.

Test prebehne dnes 26. septembra a o 24 hodín neskôr dostaneme zábery z podmienok dopadu vďaka tam vyslanému satelitu. Kozmická loď s názvom DART je dvakrát väčšia ako práčka a sú na nej pripevnené dva 18-metrové solárne panely.

Veľmi to nepublikovali, ale vlani v novembri bola vypustená s jednou z rakiet SpaceX Falcon 9 Elona Muska z Kalifornie. Cieľový asteroid Didymos má priemer približne 740 metrov a nachádza sa medzi obežnými dráhami Zeme a Marsu.

V skutočnosti nechcú odkloniť toto monštrum, ale iba menší mesiac obiehajúci okolo neho, čo si vyžaduje celkom presné mierenie, no s pomocou palubnej kamery s názvom DRACO by to malo fungovať. DART udrie rýchlosťou 24 000 km/h, čo bude teoreticky stačiť na zmenu trajektórie objektu.

Výskumníci doteraz identifikovali okolo 26 tisíc objektov v blízkosti Zeme a 4 700 z nich môže pre nás predstavovať potenciálnu hrozbu. Ak súčasný experiment dopadne dobre, potom môže byť metóda s istotou kedykoľvek použitá v prípade vesmírnych cestujúcich, ktorí sa odvážia príliš blízko k nám. Inak je Didymos neškodný, nepatrí do spomínanej skupiny, ale ako cvičisko sa výborne hodí.

Súvisiace články