Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Svetová senzácia? NASA urobila nečakané oznámenie, niečo našli na Marse
Zdielať na
Video

Svetová senzácia? NASA urobila nečakané oznámenie, niečo našli na Marse

Zdroj: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Objav je fascinujúci.

V posledných mesiacoch sme takmer pripravení na to, že NASA príde s nejakou skvelou správou týkajúcou sa Marsu. Možno s dôkazom života na povrchu planéty? Možno, keďže misia Perseverance je čiastočne o hľadaní možných stôp života v kráteri Jezero a ak sa to podarí, pravdepodobne sa dozvieme aj to, kedy mohol začať miznúť život na Marse.

Teraz v súvislosti s tým prišla obrovská správa, že high-tech prístroj NASA našiel horninu obsahujúcu organické molekuly. A to je čiastočne aj svetová senzácia, keďže zatiaľ nie je presne známe, ako sa našiel neoceniteľný nález, ktorý v konečnom dôsledku potvrdzuje, že na červenej planéte bol kedysi skutočne bol život, ktorého stopy sa našli až teraz. Vedci a experti z NASA to však budú môcť s istotou potvrdiť až vtedy, keď vzorky zozbierané Perseverance dorazia na Zem a odborníci ich starostlivo preskúmajú aj doma.

Medzičasom vystúpil aj zástupca vedeckého riaditeľa NASA Thomas Zurbuchen, ktorý povedal, že súčasné objavy sú zaujímavé aj tým, že vesmírna agentúra veľa očakávala od krátera Jezero, ktoré nebolo vybrané náhodou ako miesto určené na pristátie a zbieranie hornín špičkového marťanského roveru, keďže v oblasti krátera mohlo byť kedysi jazero alebo delta rieky.

Vzorky však na Zem dorazia až po rokoch a potom sa môže začať s ich presným skúmaním.

Kráter Jezero, o ktorom sa veľa hovorí v súvislosti s Marsom, vyzerá takto:

Súvisiace články