Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rozlúštili staroveký aztécky kamenný znak súdneho dňa
Zdielať na

Rozlúštili staroveký aztécky kamenný znak súdneho dňa

Pozrite si tiež archívne video o údajnom konci sveta podľa mayského kalendára.

Pravda je desivejšia, než sme si mysleli.

Ak sa nám pri pomyslení na egyptské pyramídy a egyptskú kultúru okamžite vybavia múmie, pri aztéckej a mayskej kultúre sa nám pravdepodobne vybaví aztécky slnečný kameň, ktorého gigantické rozmery fascinujú tých, ktorí ho videli naživo. Našiel sa v bývalej obci Tenocstitlan pri kopaní na hlavnom námestí v roku 1790. Pôvodne stál vedľa pyramídy a dnes sa nachádza v jednom z najznámejších múzeí v Mexico City.

Mnohí si možno pamätajú, že rok 2012 je koncom sveta, koncom zničenia.

AKO VŠAK NÁSLEDNE ZISTIL ODBORNÍK, NIKDY TO TAK NEBOLO.

Aztécky slnečný kameň nehovorí o presnom roku konca sveta, hoci je pravda, že koniec sveta sa nad ním vždy vznáša. Aztécka kultúra (na rozdiel od mayskej) má neustále pocit ohrozenia z blížiacej sa veľkej apokalypsy, ale neustále sa jej tiež vyhýbala. A mali na to spoľahlivý recept, ktorý je na dnešné pomery naozaj krutý.

Mayská civilizácia nemala žiadny apokalyptický mýtus. Aztékovia ho mali, ale vždy sa mu dokázali vyhnúť, pretože pravidelne prinášali bohom ľudské obete, aby koniec sveta nikdy nenastal. Samotné zobrazenie naznačuje, že táto apokalypsa nám neustále visí nad hlavou.

Ľudské obete mali zastaviť civilizáciu alebo blížiacu sa apokalypsu, ktorá je zobrazená v kontexte veľkého zatmenia. Zatmenie Slnka sa považovalo za hrozné znamenie a napríklad tehotným ženám sa zakazovalo vychádzať na ulicu a zostávali doma zo strachu, že zatmenie spôsobí deformácie ich potomstva.

Koniec sveta teda nikdy neprichádzal do úvahy, zatiaľ čo Aztékovia sa cítili permanentne ohrození, a preto prinášali ľudské obete.

TAKTO VYZERÁ SLNEČNÝ KAMEŇ:

Súvisiace články