Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
V starovekom Egypte zachraňovali život pitím piva a opíjaním
Zdielať na

V starovekom Egypte zachraňovali život pitím piva a opíjaním

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako môže chutiť pivo z Marsu.

Takto sa zabávali Egypťania, ktorí zachraňovali spoločnosť prostredníctvom večierkov.

V starovekom Egypte bolo pivo nápojom bohov a ľudí. Hathor bola jednou z najdôležitejších a najobľúbenejších bohýň starovekého Egypta, ktorú si v priebehu dejín uctievali faraóni, šľachtici aj obyčajní ľudia. Jej kult pretrval od raného predynastického obdobia starovekého Egypta až do rímskej éry.

Kult bohyne mal hlboký vplyv na staroegyptské náboženstvo a kultúru. Jej symboly a vyobrazenia sa dodnes nachádzajú na stenách chrámov, sochách a amuletoch. Hathorin odkaz je večným posolstvom lásky, krásy, hudby a radosti.

Podľa jedného z mýtov egyptská bohyňa zdecimovala ľudstvo ako besné besnenie v podobe božstva s hlavou leva. Aby ho boh slnka Ra zastavil, namaľoval 7 000 sklenených pív okrom na červeno. Boh slnka postriekal polia červenou tekutinou, takže keď prišla Hathor, myslel si, že stojí pred morom krvi, a pivo vypila. Tým sa opila a upadla do hlbokého spánku, takže ľudstvo bolo vďaka bohu Slnka zachránené.

NA "SVIATOK OPITOSTI" EGYPŤANIA PILI PIVO NA POČESŤ HATHORY. CIEĽOM SVIATKU BOLO VYPIŤ ČO NAJVIAC, OPIŤ SA A NEBÁŤ SA CHOROBY ANI KOCOVINY. V OPITOSTI VYLIEZALI AJ NA STRECHY CHRÁMOV. TU UTEKALI PRED NIČIVOU BOHYŇOU, ABY ICH NEPOPRAVILA.

Egypťania zvečňovali opitých a zvracajúcich ľudí hieroglyfmi na stenách chrámov.

Recept na červené pivo je záhadný. V dvoch chrámoch sa našiel možný 18-stupňový recept napísaný poetickým jazykom. Egyptológom sa nepodarilo rozlúštiť celý recept, ale predpokladá sa, že pivo sa vyrábalo z egyptskej placky, sladu, červeného okru, datlí, datľového sirupu a čiernej rasce.

 

Súvisiace články