Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odhalili pravé meno sfingy: Je hrôzostrašné v každom ohľade
Zdielať na

Odhalili pravé meno sfingy: Je hrôzostrašné v každom ohľade

Pozrite si tiež archívne video o skutočnom veku Veľkej Sfingy v Gíze.

Jedna z najzáhadnejších stavieb sveta je hostiteľom nespočetných tajomstiev.

Obrovská egyptská Veľká sfinga, ktorá už stáročia napĺňa svet fascinujúcimi záhadami a teóriami, je predmetom ľudskej zvedavosti a údivu.

V priebehu rokov bola Sfinga predmetom mnohých teórií, ktoré viedli k množstvu otázok o záhadách a tajomstvách tohto monumentálneho diela. Patria medzi ne aj konšpiračné teórie, podľa ktorých môže byť sfinga pozostatkom starovekej civilizácie, bránou k dávnej múdrosti. Nedávny výskum tiež naznačil, že Sfinga, ktorú mnohí poznajú ako strážkyňu egyptských pyramíd, je pravdepodobne staršia, než sa doteraz predpokladalo. Túto domnienku potvrdzuje objavenie stôp po vode na stavbe, ktoré môžu naznačovať, že základy sfingy vznikli prirodzenou eróziou, na ktorú sa neskôr umiestnili rezby.

Tradične však veda a odborníci tvrdia, že Sfinga chránila hrobky veľkých faraónov starovekého Egypta od roku 2500 pred n. l.

V staroegyptských opisoch sa totiž o soche, gigantickom výtvore, nikdy nehovorí. Sfinga je napokon súčasťou gréckej mytológie, pričom v bájkach, ktoré boli veľmi populárne už pred tisíckami rokov, sa spomína bytosť s hlavou človeka a telom leva. Názov sfinga by teda mohol byť starý len 2 000 rokov, čo nebol názov, ktorý stavba dostala v Egypte. Odborníci našli mnoho opisov starých 4 000 rokov, ale v žiadnom z nich sa táto stavba nespomína ani nespomína.

Vieme, aký bol jej skutočný názov?

EXISTUJÚ O TOM RÔZNE ŠPEKULÁCIE.

Veľká sfinga je pravdepodobne obrazom božstva alebo faraóna. Možno sa volala Ruti, mýtická bytosť, lev, ktorý sedel pri vchode do podsvetia a strážil horizont. Ako však vyzerala v skutočnosti? Existuje niekoľko celkom prekvapivých teórií, z ktorých mnohé si môžete pozrieť vo videu:

Súvisiace články